DEN HAAG - Douaniers gaan maandag opnieuw actie voeren voor een hoger loon. Ook bij de Belastingdienst en Rijkswaterstaat worden acties voorbereid. Daarnaast zullen ambtenaren over een breed front via de e-mail hun onvrede uiten over de CAO-onderhandelingen, die in december zijn vastgelopen.

Dat hebben de vakbonden donderdag gemeld. FNV, CNV, het Ambtenarencentrum en CMHF zijn al maandenlang verwikkeld in een CAO-conflict omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert tegemoet te komen aan hun looneis voor de rijksambtenaren.

Daar is inmiddels ook onvrede bijgekomen over de plannen van het kabinet om 15.000 banen te schrappen in het ambtenarenapparaat.

Ontslagen

De vakbonden voorspellen dat de voorgenomen bezuinigingen ten koste zullen gaan van de dienstverlening. Zij kondigen tevens aan dat ze geen gedwongen ontslagen zullen accepteren.

De bonden ventileren hun kritiek in een open brief aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst. Daarin roepen ze haar ook op om snel naar de overlegtafel te komen.