AMSTERDAM - Getronics is een intern onderzoek begonnen naar het mogelijk lekken van gevoelige en geheime bedrijfsinformatie door iemand binnen het concern. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gevraagd om te kijken of er vertrouwelijke rapporten naar buiten zijn gebracht.

"We doen dit om het bedrijf en de belanghebbenden te beschermen", verklaarde Getronics-topman Klaas Wagenaar donderdag.

De bestuursvoorzitter sluit niet uit dat iemand uit financieel gewin handelt en heeft daarom woensdag de financiële waakhond AFM ingeschakeld. "Journalisten worden gebeld en krijgen documenten", verzuchtte Wagenaar. Een externe partij voert volgens hem het onderzoek uit.

Geheim rapport

Voor Wagenaar was de maat vol toen woensdag berichten in de media verschenen over een geheim accountantsrapport over fraude bij een dochterbedrijf van Getronics in Italië. Het is niet de eerste keer dat er berichten, gebaseerd op bronnen, over de it-dienstverlener verschijnen.

"Ik lig wakker van de vraag wie informatie gebruikt om een bedrijf met 25.000 werknemers te beschadigen. Wie doet dit?", zei Wagenaar. De directie wilde echter wel benadrukken dat het niet zeker is of mensen binnen het concern lekken. Volgens het bestuur is er geen sprake van een heksenjacht en is niemand ergens van beschuldigd.

Onder vuur

Het interne onderzoek komt op een moment dat Getronics wederom zwaar onder vuur ligt. De jaarcijfers moesten afgelopen dinsdagavond onverwacht worden gepubliceerd wegens forse afschrijvingen in een aantal landen. Een dag later meldde Het Financieele Dagblad dat de AFM bekijkt of Getronics heeft nagelaten tijdig koersgevoelige informatie naar buiten te brengen.

De misère bij Getronics speelt echter al sinds begin 2006, toen de onderneming met een winstwaarschuwing kwam. Er was fraude in Italië aan het licht gekomen. De resultaten werden daar beter voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. In augustus zorgden tegenvallende resultaten voor een forse koersdaling.

De roep om het vertrek van Wagenaar is sindsdien sterker geworden.

Opstappen

Aan opstappen denkt de bestuursvoorzitter echter niet. "Ik heb veel steun gekregen van investeerders, personeel en klanten. Dat is reden om me te concentreren op mijn werk", zei hij, licht geïrriteerd door de vele vragen over zijn positie.

Diverse analisten speculeren bovendien op een verkoop van het gehele bedrijf of de divisie in Spanje. Een dergelijke transactie is nu echter niet aan de orde, zei Wagenaar. Mocht een partij toch geïnteresseerd zijn, zal Getronics daar zeker mee praten. Dat zal de automatiseerder vooral doen omdat hij daartoe "verplicht is".

Rooskleurig

Wagenaar leek verder weinig woorden te willen besteden aan de moeilijkheden bij zijn bedrijf. Hij had het liever over de toekomst van Getronics, die er in zijn ogen redelijk rooskleurig uitziet. Zo hoopt de automatiseerder onder meer te profiteren van het voornemen van het nieuwe kabinet om digitale dienstverlening te bevorderen.

Ook de introductie van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista van Microsoft moet Getronics veel werk opleveren.

Maar 2007 wordt wel een "cruciaal jaar", vervolgde Wagenaar. Het vertrouwen van de belegger zal moeten worden teruggewonnen, vooral door goede resultaten te boeken. Na het verlies van 145 miljoen euro over 2006 verwacht de directie van Getronics over het lopende jaar in ieder geval een nettowinst te boeken. "Behoudens onvoorziene omstandigheden", voegde Wagenaar daar wel voorzichtig aan toe.