AMERSFOORT - Topman Jan Brouwer van het supermarktconcern Laurus wil nog dit jaar een andere naam voor het bedrijf. "De naam Laurus staat voor een totaal mislukt fusieproduct", zei hij donderdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Brouwer kleeft er een te negatief imago aan de merknaam.

Brouwer meldde ook dat de relatie met grootaandeelhouder Casino is veranderd. Er is een einde gemaakt aan de adviezen die de Franse retailer tegen forse betaling aan de Laurus-top deed. "Dat lijken mij gezonde verhoudingen", aldus Brouwer. "Zij hebben geen bemoeienis meer met de operationele gang van zaken, tenzij wij erom vragen."

Laurier

De naam Laurus is Latijn voor laurier, het symbool van succes. Laurus ontstond in 1998 uit de fusie tussen de Vendex Food Groep en De Boer Unigro.

De laatstgenoemde was weer ontstaan uit een fusie tussen De Boer en Unigro. Daarna werden nog de ketens Groenwoudt en Nieuwe Weme overgenomen. "Inkoopcombinaties en meerdere formules in een huis leiden altijd tot inefficiëntie", meent Brouwer. "Er wordt onderling gevochten om de beste acties, condities en assortiment."

Schoonmaak

Ook dit jaar verwacht Brouwer nog bezig te zijn met de grote schoonmaak binnen het bedrijf. Het aantal distributiecentra wordt gereduceerd, vijftig probleemwinkels van de enig overgebleven formule Super de Boer worden verkocht en er komt een eenvoudige en heldere commerciële koers voor de overige winkels van de formule Super de Boer.

Toen Laurus in 1998 begon, had het de formules Edah, Super de Boer, Konmar en Basismarkt. Later kwamen daar Groenwoudt, Nieuwe Weme en Lekker & Laag bij. In 2001 werd besloten om alle supermarktformules op te heffen en om te bouwen naar een keten met de naam Konmar met ongeveer achthonderd vestigingen.

Mislukking

Die ombouwoperatie werd een grote mislukking doordat er teveel dingen tegelijkertijd gedaan moesten worden. De ombouw werd stopgezet en de toenmalige topman vertrok. Net toen Laurus weer een beetje bij zijn positieven kwam, begon eind 2003 de supermarktoorlog. Hierdoor stapelden de verliezen zich steeds verder op.

Om de financiële gaten te dichten, werden extra aandelen uitgegeven, er werd meer geleend en er kwamen reorganisaties. Maar het was niet genoeg. Onder druk van banken moest het bedrijf vorig jaar de ketens Konmar en Edah afstoten om schulden af te lossen. De verkoop leverde ruim 300 miljoen euro op.

Naast de verkoop van de twee winkelformules kreeg Laurus vorig jaar ook een nieuwe top. Brouwer, afkomstig van Schuitema, nam het roer als hoogste man over van Harry Bruijniks. Hij stapte in september op na een conflict over de toekomst van de supermarktformule Super de Boer. Kort na het vertrek van Bruijniks nam financieel directeur Kenaad Tewarie ontslag. Hij is opgevolgd door Thomas van Beek.

Aanstaande vrijdag komt Laurus voorbeurs met de jaarcijfers naar buiten. Acht analisten verwachten dat het bedrijf een nettoverlies van 45 miljoen euro rapporteert. De omzet komt naar verwachting uit op 2,23 miljard euro.