UTRECHT - Rabobank stopt met de Agaath Bank. Ze zoekt nog in het eerste kwartaal met 6000 jonge bedrijven een oplossing over de uitstaande kredieten van totaal 1,3 miljard euro nu het fiscale voordeel van de zogenoemde Tante Agaath-regeling begin dit jaar flink is beperkt. Dat heeft de coöperatieve bank vrijdag laten weten.

Het gevaar dat de startende ondernemers meer rente moeten gaan betalen, is niet groot, stelt Rabobank in een toelichting. Ze verwacht dat door de rentedaling op de kapitaalmarkt en de kortere looptijd van de kredieten de kosten dermate laag te kunnen houden dat zij de ondernemers niet of nauwelijks hogere lasten in rekening hoeft te brengen.

Ook ABN Amro vermindert vergelijkbare activiteiten. Beleggers die uit de ABN Amro Agaath-obligaties willen stappen, kunnen dat doen, al raadt de bank hun aan deze papieren vast te houden omdat dat voordeliger zou zijn. Starters met een Agaath-krediet tegen een gunstig tarief kunnen die houden tot de herzieningsdatum van de rente. ING beraadt zich nog over de toekomst van zijn Agaath Bank.

Sartende ondernemingen

Rabobank had voor beleggers die geld in startende ondernemingen wilden steken, de Rabo Agaath Bank opgericht. Deze verstrekte sinds leningen met lagere tarieven aan beginnende bedrijven. Omdat het kabinet de regeling begin dit jaar heeft versoberd, besloot Rabobank de Agaath Bank te sluiten.

Ze zal de obligaties van beleggers 31 maart vervroegd aflossen. Bij Rabobank hebben 35.000 beleggers van de fiscaal vriendelijk regeling gebruik gemaakt. Zij konden daardoor genoegen nemen met een minder hoge rente op de Agaath-obligaties. Rabobank kon deze lagere tarieven aan de jonge bedrijven doorberekenen.