RIJSWIJK - Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 zijn er meer mensen die de premie niet kunnen opbrengen en dus niet betalen.

Volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek van de NOS hebben zo'n 300.000 mensen al een halfjaar lang geen premie betaald. Een derde heeft zelfs nog nooit premie betaald voor de basisverzekering.

Geroyeerd

Zorgverzekeraars lopen niet alleen de premie mis, maar verliezen ook geld door kosten die voor zorg worden gemaakt, zoals een huisartsbezoek. De financiële schade wordt grotendeels betaald door mensen die de premies wel betalen.

Een woordvoerder van Achmea bevestigt de trend, maar precieze cijfers van wanbetalers heeft hij niet. Hij schat het aantal cliënten dat de basispremie niet kan ophoesten tussen de 20.000 en 30.000. Hij zei wel dat Achmea al 70.000 cliënten heeft geroyeerd voor een aanvullende verzekering.

Lasten

Dat het nieuwe zorgstelsel voor een groter aantal wanbetalers heeft gezorgd, is volgens de woordvoerder "niet geheel onlogisch". Die mensen die voorheen een ziekenfondsverzekering hadden, hebben hun premie enorm zien stijgen. "Het is een enorme lastenverzwaring voor hen en, zo blijkt, zeer lastig op te brengen."

Zorgverzekeraars Nederland herkent de verhalen niet en zegt "dat wanbetaling niet nieuw is". Ook zou volgens de koepelorganisatie het aantal wanbetalers niet door het nieuwe zorgstelsel zijn gestegen.

De verzekeraars hebben afgesproken dat zij wanbetalers als het gaat om de basisverzekering tot 1 juli niet zullen royeren. Maar een afspraak voor daarna is nog niet gemaakt. Zorgverzekeraars Nederland hoopt zo snel mogelijk met de nieuwe minister Ab Klink van Volksgezondheid om de tafel te zitten.