AMSTERDAM - Airbus schrapt de komende vier jaar tienduizend banen. Dat heeft de Europese vliegtuigmaker woensdag bekendgemaakt. De afslanking is bedoeld om het bedrijf te laten herstellen van onder meer de vertraging die de productie van de A380-superjumbo heeft opgelopen.

In Frankrijk worden zo'n 4.300 banen geschrapt, in Duitsland zo'n 3.900, in Groot-Brittannië 1.000 tot 1.500 en in Spanje 500, zei een bron dicht bij het bedrijf. De helft betreft Airbus-werknemers en de andere helft werknemers van bedrijven die opdrachten uitvoeren voor Airbus.

Airbus heeft een zware klap gehad door de daling van de dollar, de munteenheid waarin het de prijs van zijn vliegtuigen berekent, en zal naar verwachting veel van zijn werkzaamheden verplaatsen naar aan de dollar verbonden economieën.

Airbus kondigde aan zijn operaties in Meaulte in Frankrijk, Nordenham in Duitsland en Filton in Groot-Brittannië over te doen aan investeerders. De operaties in het Franse Saint-Nazaire-Ville en het Duitse Varel en Laupheim worden verkocht of opgedoekt.