DIEMEN - CSM, maker van snoepjes en bakkerij-ingrediënten, heeft een roerig jaar achter de rug met een aantal grote overnames. Die acquisities, van onder andere de bakkerijpoot van Unilever en de Italiaanse snoepfabrikant Socalbe, zorgden voor stijging van de omzetten. Ook voor de komende periode zal CSM niet stilzitten. Het bedrijf heeft ongeveer 1,5 miljard euro achter de hand voor eventuele aankopen.

Bekijk video

Over het eind september geëindigde boekjaar steeg de nettowinst (voor goodwill) met 18 procent tot 177,3 miljoen euro (f 390 miljoen). Die winst werd behaald bij een omzet van 3,6 miljard euro (f 8 miljard), ruim 30 procent hoger dan vorig jaar. Die aankopen niet meegerekend liepen de omzetten met 1,1 procent iets terug. Dat heeft CSM vrijdag bekendgemaakt.

Bestuursvoorzitter J. Vink van CSM zegt, zeker in deze tijd, tevreden te zijn over de resultaten van het afgelopen boekjaar. "Ook over de toekomst zijn we optimistisch."

Bij bakkerij-ingrediënten, met een gezamenlijke omzet in Europa en de VS van 2,2 miljard euro, zijn de marges gering. Volgens Vink is CSM Bakery Supplies North America na een moeilijke periode nu op de goede weg. De winstgevendheid moet op korte termijn verbeteren. De Europese Bakery-divisie behaalde betere resultaten maar voor beide onderdelen is volgens Vink nog een weg te gaan.

Hij maakt zich geen zorgen dat de autonome groei in deze sectoren met hoogstens 2 tot 3 procent ook volgend jaar laag zal zijn. "Mensen eten nu eenmaal niet meer dan ze doen. De omzetgroei moet dan ook vooral van acquisities komen." Desondanks streeft CSM de komende drie tot vijf jaar naar marges op de omzet van minimaal 8 procent en een rendement op het eigen vermogen van 12 procent.

De overname, per 1 oktober vorig jaar van Unilevers bakkerijpoot, duwde de omzet met 877,3 miljoen euro omhoog naar net boven het miljard. Het maakte CSM ook tot de eerste in Europa en met de Amerikaanse activiteiten op dit gebied tot grootste speler ter wereld.

De voormalige suikerproducent haalt de grootste winst uit melkzuur met een autonome volumegroei van 13 procent. De markt lijkt hierin bijna onverzadigbaar. Succesnummer is onder andere Optiform, dat gebruikt wordt tegen bacterie-infectie in bijvoorbeeld vlees. Ook van het gebruik van melkzuur bij de productie van plastic verwacht CSM veel. Dow Chemical en Cargill tekenen voor de productie en CSM levert de grondstof.

Bij de divisie Sugar Confectionery, het snoepgoed onder vele merken en in vele landen, gaat het bedrijf zich meer richten op merkartikelen en op autonome groei. "De stabiele bijdrage die CSM Sugar levert is en blijft waardevol voor de onderneming", aldus Vink.