AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een onderzoek begonnen naar de automatiseerder Getronics. De financiële waakhond heeft informatie opgevraagd en gekregen, zei een woordvoerster woensdag. Ze wilde niet ingaan op de aard van het onderzoek.

Volgens Het Financieele Dagblad bekijkt de AFM of Getronics heeft nagelaten tijdig koersgevoelige informatie naar buiten te brengen.

De toezichthouder zou zich onder meer richten op de winstwaarschuwing van vorig jaar. Getronics leed destijds onverwacht grote verliezen bij een Italiaans dochterbedrijf.

Positief

Getronics liet medio januari vorig jaar weten dat de Italiaanse dochteronderneming de cijfers positiever heeft voorgesteld dan ze werkelijk waren. De topman van de automatiseerder, Klaas Wagenaar, zou volgens de krant al begin december van de problemen op de hoogte zijn gebracht.

Ook het onverwachte vertrek van financieel topman Theo Janssen vorig jaar zou worden onderzocht, aldus Het Financieele Dagblad. Janssen vertrok wegens tegenvallende resultaten en het niet halen van doelstellingen.

Woelig vaarwater

Getronics bevindt zich al maanden in woelig vaarwater, vooral omdat de cijfers keer op keer tegenvallen. De Vereniging van Effectenbezitters heeft herhaaldelijk geëist dat Wagenaar moet opstappen, maar de raad van commissarissen van het concern heeft eind vorig jaar nog het volledige vertrouwen in hem uitgesproken.

Dinsdagavond publiceerde de automatiseerder onverwacht zijn resultaten over 2006. Het verlies van 145 miljoen euro viel analisten tegen. Het grootste deel van het verlies komt voort uit afschrijvingen die Getronics heeft moeten doen in België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en verliezen op verkochte onderdelen.