ROTTERDAM - De slepers van het Rotterdamse sleepbedrijf Smit zijn woensdagochtend om 10.00 uur in staking gegaan. De 240 medewerkers zijn niet tevreden over de huidige cao. Het is de tweede staking in een week. Op vrijdag werden circa 35 schepen gedupeerd doordat de slepers hun werk voor 24 uur neerlegden.

Ongeveer eenzelfde aantal schepen zal het door de staking van woensdag zonder sleepdienst moeten stellen.

Maandag stelde Smit een bemiddelaar voor om het cao-conflict op te lossen, maar de bonden stemden daar niet mee in. FNV bondgenoten zei moeite te hebben met de eisen die door Smit aan deze bemiddelaar werden gesteld.

Meningsverschil

Overleg dinsdagavond bracht daarna ook geen oplossing. "We waren binnen een half uur klaar. De directie zei geen ruimte te hebben om ons ook maar op enige manier tegemoet te komen", aldus een woordvoerder van FNV bondgenoten.

Smit zegt in een reactie teleurgesteld te zijn dat het personeel staakt. "We weten het niet meer," aldus een woordvoerster. Het bedrijf wacht voorlopig af waar de bond mee komt en is vooralsnog niet van plan de staking via de rechter aan te vechten.

Het conflict bestaat uit een meningsverschil over de cao. De bonden zetten in op een eenjarige cao met onder meer een loonsverhoging van 45 euro per maand bruto, een eenmalige uitkering van 2000 euro bruto en prijscompensatie. Volgens de directie van het bedrijf komt dat neer op 8 procent loonsverhoging, volgens de bond ligt dat lager.

Voorstel

Smit stelt een tweejarige cao voor met een loonsverhoging van twee keer 8 procent; twee keer 4 procent structureel en twee keer 4 procent als eenmalige uitkering. De manier waarop deze eenmalige uitkering moet worden verstrekt is een breekpunt in de onderhandelingen. Ook is er onenigheid over de werkroosters.

Volgens de bond wordt de sfeer rond het conflict grimmiger en is zij ook niet blij met de werkonderbreking. "Als we mogelijkheden zien om de staking te beëindigen met resultaat, dan zullen we dat niet nalaten."