EINDHOVEN - Het aantal auto-inbraken in Nederland is in 2006 voor het eerst sinds lange tijd gestegen. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Carglass, marktleider op het gebied van autoruitreparatie- en vervanging die dinsdag zijn gepubliceerd.

De belangrijkste oorzaak voor de stijging is dat steeds meer nieuwe auto's zijn uitgerust met een portable navigatiesysteem. Ook als het systeem niet zelf in de auto wordt achtergelaten, is vaak aan de afdruk van de zuignap op de vooruit of de houder te zien dat er mogelijk een navigatiesysteem in de auto aanwezig is.

Bluetooth

Bovendien is steeds meer apparatuur uitgerust met bluetooth, waardoor inbrekers met hun mobiele telefoon eenvoudig laptops en navigatieapparatuur die nog stand-by staan in afgesloten auto's kunnen traceren.

Het aantal kapotte autoruiten nam in 2006 toe met bijna 11 procent. In de provincie Utrecht is het aantal schadegevallen als gevolg van auto-inbraak relatief gezien het grootst, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Holland. In de provincies Zeeland, Groningen en Friesland komen auto-inbraken het minst vaak voor.