DEN HAAG - Hoewel de Nederlandse economie er goed voor staat, moet minister van Financiën Wouter Bos de hand goed op de knip houden. "De minister van Financiën moet de teugels strak houden en collega-ministers die om meer geld vragen, in toom houden", aldus oud-politicus Hans Wiegel dinsdag tijdens een lezing in Den Haag.

De voormalige politieke leider van de VVD prees zijn partijgenoot Gerrit Zalm voor de behoedzame manier waarop deze het ambt van Bos de afgelopen jaren heeft bekleed. "Zalm ging altijd uit van 1,75 procent groei per jaar. Dat gaat nu anders gebeuren, want Bos raamt twee procent. Dan heb je zo'n zes miljard over om leuke dingen mee te gaan doen, maar het nadeel is dat je geen marge meer hebt", aldus Wiegel.

Wiegel was dinsdag aanwezig bij een netwerkevenement van Flevum in het Haagse Kurhaus-hotel. Daar gaf hij een lezing over economie en politiek. "Het gaat nu geweldig met de economie, maar het is net het weer. Over anderhalf jaar gaat het misschien veel slechter", aldus de oud-politicus in een gesprek met NU.nl. "Dan zullen de ministers weer de broekriem moeten aanhalen, zoals dat heet."

Bij het aantreden van het tweede kabinet-Balkenende zei de premier dat "na het zuur, het zoet komt". Het huidige kabinet zal het omgekeerde meemaken, verwacht Wiegel. "Nu eerst krijgen we de pepernoten en daarna de gard."

Faire kans

Wiegel, eind jaren '70 minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, ziet het nieuwe kabinet evenwel positief tegemoet. "Laten we ze een faire kans geven. Ik gun het die mensen", aldus Wiegel. Hij prijst CDA-ministers als Donner en Hirsch Ballin voor hun enorme ervaring.

Hij vindt het jammer dat het CDA weinig mensen van buitenaf heeft gekozen, zoals de PvdA heeft gedaan. "Maar mensen van buitenaf, daar zit ook een risico aan vast. Ze kennen de Haagse wereld niet en dat is een heel rare wereld, hoor."

In zijn lezing pleitte Wiegel verder voor meer lastenverlichting voor bedrijven, minder regels en meer investering in infrastructuur en onderwijs.

Hans Wiegel was in de jaren '70 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en was in het eerste kabinet Van Agt (1977-1981) minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Daarna was hij twaalf jaar Commissaris van de Koningin in Friesland. Van 1995 tot 2000 zat Wiegel in de Eerste Kamer. De senator zorgde in 1999 voor een korte kabinetscrisis toen hij tegen een wetsvoorstel voor een correctief referendum stemde.