ROTTERDAM - Nederland en Duitsland beginnen binnen een paar weken met een proef om grensoverschrijdende betalingen met pinpassen sneller en efficiënter te laten verlopen. De proef is volgens betalingsverwerker Equens een eerste concrete stap om meerdere Europese betalingssystemen aan elkaar te koppelen.

Pinpasbetalingen van bijvoorbeeld een Duitser in een Nederlandse winkel moeten nu nog worden doorgestuurd door een internationale kaartinstelling om te worden gecontroleerd. Door koppeling van de systemen van Equens en het Duitse Bankverlag kan de betaling rechtstreeks worden verwerkt en hoeft deze niet meer via een kaartinstelling te verlopen. Banken krijgen hierdoor mogelijk lagere verwerkingstarieven. Het is nog niet duidelijk of uiteindelijk de klant hiervan profiteert.

Spanje en Italië

Duitsland heeft momenteel al een proef lopen met Spanje en Italië. Het doel is om uiteindelijk de systemen van veertien Europese betalingsverwerkers aan elkaar te koppelen.

Berlin Group

Equens, voortgekomen uit de fusie tussen Interpay en branchegenoot Transaktionsinstitut, participeert actief in de zogeheten Berlin Group. Deze groep wil het Europese betalingsverkeer verder bevorderen. De Europese Commissie ondersteunt volgens Equens het initiatief van de Berlin Group.