AMSTERDAM - De medewerkers van havensleepbedrijf Smit in Rotterdam leggen woensdagochtend om 10.00 uur het werk neer. De staking duurt 24 uur, maar mogelijk loopt deze uit. Dat meldt bestuurder Cees Bos van FNV Bondgenoten.

De medewerkers willen een loonsverhoging van 45 euro per maand en een eenmalige uitkering als tegemoetkoming in de reiskosten en in de kosten voor de zorgverzekering.

Bos zegt dat de eisen van de werknemers bescheiden zijn gezien de winst van het bedrijf. "Het is eigenlijk absurd dat een staking nodig is", zegt hij. "De mogelijkheden zijn er, maar de directie wil niet. Die heeft de sleutel in de hand, ze moeten hem alleen nog omdraaien."

Vorige week staakten de werknemers van Smit ook al 24 uur, uit protest tegen de huidige cao. Zaterdagochtend hervatten de 240 personeelsleden het werk. Smit beloofde hun een loonsverhoging van dertig euro per maand over dit jaar en veertig euro extra voor volgend jaar. Maar met die voorstellen gingen de bonden niet akkoord.

Meer acties

Smit regelt ruim twee derde van de sleepwerkzaamheden in de Rotterdamse haven. Bij een staking komt de Rotterdamse haven voor een deel plat te liggen. FNV Bondgenoten liet in de aanloop naar de staking van vorige week al weten dat meer acties zouden volgen als de werkonderbreking niets zou opleveren.