ROTTERDAM - Zeker duizend havenwerkers hebben vrijdag in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen het werk neergelegd. Een groot succes, meent de vakbond FNV Bondgenoten. De werknemers protesteren tegen het plan van Brussel om het havenwerk te liberaliseren, het Port Package. "Solidariteit bestaat nog, ook in 2003", zei de voorzitter van FNV Bondgenoten H. van der Kolk.

De havenwerkers zijn bang dat bij invoering van het plan zeehavens het werk kunnen uitbesteden aan niet-geregistreerd personeel, zoals scheepslui of vrachtwagenchauffeurs. Daardoor komt volgens hen de werkgelegenheid op de tocht te staan.

"Het is een staking tegen de rambedrijfjes in de haven. Met een veel mindere CAO dan die van jullie, nemen ze ons werk over", zei FNV-bestuurder N. Stam vrijdag tegen de stakende havenwerkers in Rotterdam.

Rotterdam

In de grootste haven ter wereld hebben ruim tweehonderd man uit de ochtendploeg het werk neergelegd. Volgens Stam is dit een verassend grote opkomst, maar het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam is niet onder de indruk. "Van de in totaal 6000 man uit de overslag, staken er tweehonderd", zei een woordvoerder. De vakbond houdt waarschijnlijk broodjes over, stelt hij.

De getroffen bedrijven zijn onder meer Hanno/Uniport, EMO en EECV. De laatste twee zijn het hardst getroffen, want schepen kunnen niet worden gelost. Bij Hanno zijn geen schepen afgemeerd. Het containeroverslagbedrijf ECT kan zijn werkzaamheden nog wel uitvoeren, ook al staakt een deel van het personeel.

De havens van Vlissingen en Terneuzen liggen bijna helemaal plat, voor 24 uur. Alleen het kantoorpersoneel is vrijdag aan het werk gegaan. De adjunct-directeur van overslagbedrijf Ovet vreest een forse schadepost, omdat schepen niet gelost kunnen worden.

In de haven van Amsterdam heeft ruim driehonderd man het werk neergelegd. Zij zijn bijeengekomen in de terminal van Ceres. Ook zij leggen het werk voor 24 uur neer. Onder meer de bedrijven Ceres, Igma en OBA zijn getroffen door de actie. FNV Bondgenoten probeert nog personeel van andere bedrijven over te halen ook mee te doen aan de staking.