BRUSSEL - Belgische havenarbeiders hebben vrijdag massaal gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden om het werk neer te leggen. De havens van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent liggen sinds 06.00 uur plat.

De internationale transportbond ITF organiseert in heel Europa stakingen. Ze protesteert daarmee tegen voorstellen van de Europese Commissie om havendiensten te liberaliseren en daarmee de concurrentie in en tussen havens te bevorderen. De vakbonden zijn vooral bang voor verlies van banen doordat rederijen voor het laden en lossen van schepen goedkopere krachten zoals scheepsbemanning mogen inzetten in plaats van erkende havenwerkers.

In Antwerpen zijn alle toegangswegen tot de havenbedrijven afgesloten. De petrochemische industrie en andere bedrijven zoals autofabrikant Opel, ondervinden echter geen hinder van de blokkade. De ochtendspits is volgens de Vlaamse radio wel drukker dan normaal. In Antwerpen werken zo'n 6500 havenwerkers. In Gent gaat het om maar 450 dokwerkers.

Het moment van de staking is goed gekozen. Volgende week praat het Europees Parlement over de liberaliseringsvoorstellen. De Europese verkeersministers, die afgelopen zomer na aanpassingen van de voorstellen al ermee instemden, zijn daarna weer aan de beurt. De ITF hoopt dat het europarlement haar kant kiest.