AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een klacht ingediend tegen president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de VEB is Wellink zijn boekje te buiten gegaan met uitspraken over de Britse investeerder TCI.

Deze aandeelhouder pleitte vorige week in een brief voor de opsplitsing van bankconcern ABN Amro.

In een interview met NRC Handelsblad zei Wellink onder meer dat TCI over de schreef gaat met zijn wens om ABN Amro op te splitsen.

Belangen

Volgens Wellink vertegenwoordigt een bank bredere publieke belangen dan andere beursgenoteerde bedrijven. Deze belangen zijn volgens hem door wetgeving beschermd. Wellink zei in te willen grijpen als de soliditeit van het bankbedrijf op de tocht komt te staan.

Verbaasd

De VEB is verbaasd over de uitlatingen. De beleggersvereniging wijst erop dat de toezichthouder geen publieke uitspraken mag doen in individuele kwesties. Verder zou DNB zich enkel mogen baseren op feiten en niet op speculaties. Een ander verwijt aan het adres van Wellink is dat hij een individuele kwestie gebruikt om een algemene kwestie aan de kaak te stellen.

Klacht

De VEB heeft de klacht maandag neergelegd bij de raad van commissarissen van DNB. Behalve tegen Wellink is deze ook gericht tegen Arnold Schilder, directeur toezicht bij de instelling.

"Dit kan niet door de beugel", aldus VEB-voorman Peter Paul de Vries. Volgens hem hebben de woorden van Wellink iets van een `pre-emptive strike', een aanval op de tegenstander voordat die zelf aanvalt.

De Vries: "De brief van TCI was keurig. Zij hebben alle reden om een discussie te voeren over de gang van zaken bij ABN Amro. Het is niet aan de toezichthouder om zich hiermee te bemoeien. Deze is ervoor de regels te bewaken. We leven in een open kapitalistische markt."

Vorige week woensdag uitte TCI, dat staat voor The Children's Investment Fund, stevige kritiek op ABN Amro. De durfinvesteerder vindt dat de bank in zijn huidige vorm ondergewaardeerd is.

TCI, dat een belang van ruim 1 procent in ABN Amro heeft, denkt dat de `som der delen' van de bank meer waard is en pleit dan ook voor een opsplitsing van de activiteiten. Er gaan geluiden dat meer aandeelhouders het eens zijn met TCI.

Opkoopfondsen

Eerder kregen andere Nederlandse bedrijven, zoals Stork en Ahold, al te maken met zogenoemd aandeelhoudersactivisme. De Tweede Kamer liet maandag weten een hoorzitting te gaan houden over de groeiende macht van opkoopfondsen.