PARIJS - Eindelijk is er overeenstemming over de reorganisatie bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het bestuur van moederconcern EADS is het eens geworden over een reeks maatregelen die van de vliegtuigfabrikant weer een gezond bedrijf moeten maken. Dit is maandagavond bekendgemaakt. Details over de operatie komen woensdag naar buiten.

Vorige week al zou EADS de reorganisatie Power 8 officieel wereldkundig maken. Maar door onenigheid over de gevolgen op de werkvloer werd de presentatie uitgesteld. De herstructurering moet zich voltrekken in de vier landen die deelnemen in Airbus. Dat zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.

De Franse premier Dominique de Villepin verklaarde eerder dat de reorganisatie gepaard zal gaan met het ontslag van ongeveer 10.000 werknemers. Bij Airbus werken nu 57.000 mensen. Eind vorige week bespraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Jacques Chirac de situatie. Zij spraken toen hun steun uit voor de reorganisatie.

Superjumbo

Airbus is in de problemen gekomen door grote vertragingen bij de ontwikkeling van de superjumbo A380. De onenigheid over de reoganisatie spitste zich onder meer toe op de werkverdeling bij de bouw van een ander toestel. Het gaat hier om de A350, die nog in ontwikkeling is.

Het reorganisatieplan Power 8 vormt het antwoord op de financiële druk die door de problemen met de A380 zijn ontstaan, aldus een verklaring die EADS maandag naar buiten bracht. Het plan moet Airbus tevens wapenen tegen de zwakte van de Amerikaanse dollar.