DEN HAAG - De Consumentenbond maakt zich zorgen over de brief die durfkapitalist TCI onlangs stuurde naar het bestuur van bankconcern ABN Amro. TCI pleitte daarin onder meer voor opsplitsing van ABN Amro. Het is belangrijk dat de belangen van rekeninghouders niet worden geschaad, zo liet de bond maandag weten.

"Hoewel het nog moeilijk is te overzien welke gevolgen dit kan hebben, maken we ons wel zorgen", aldus een woordvoerder. De bond wijst erop dat aandeelhoudersactivisme van dit soort gewoonlijk de belangen van werknemers kan raken. Maar nu het een bank betreft, kunnen ook consumenten er hinder van ondervinden. "Je weet niet wat voor gevolgen dit kan hebben voor mensen die bij een bank sparen en beleggen", aldus de zegsman.

Ondergewaardeerd

Vorige week riep TCI op tot een splitsing van ABN Amro omdat de bank in de ogen van de investeerder in zijn huidige vorm ondergewaardeerd is. Een verkoop van de `som der delen' levert volgens TCI meer geld op. Nout Wellink, president van De Nederlansche Bank (DNB), zei in het weekeinde dat TCI daarmee over de schreef is gegaan. TCI bezit ruim 1 procent van de aandelen van ABN Amro, maar naar verluidt zouden meer aandeelhouders zich achter de investeerder willen scharen.

De Consumentenbond vindt het goed dat DNB zich met de zaak bemoeit. "ABN Amro is natuurlijk een gigant die wel tegen een stootje kan. Maar de situatie kan veranderen als blijkt dat meer aandeelhouders het eens zijn met TCI", aldus de bond.