MANCHESTER - Veel luchtvaartmaatschappijen hebben interesse getoond in een nieuwe generatie Fokker-vliegtuigen die in Nederland wordt geproduceerd. De kans is daarom groot dat de ondernemer Jaap Rosen Jacobsen het merk Fokker nieuw leven inblaast met zijn bedrijf Rekkof.

Dat verklaarde directeur Johan Vanneste van de luchtvaartmaatschappij VLM maandag in Manchester. VLM is eigendom van Rosen Jacobsen en Vanneste heeft diverse gesprekken met hem gevoerd over Fokker.

Nieuwe generatie

"Ik begrijp van hem dat er veel interesse is. Er is een goede kans dat de productie wordt opgestart", lichtte Vanneste toe. VLM, waarvan de vloot nu geheel uit 'oude' Fokker-vliegtuigen bestaat, is zelf ook kandidaat voor toestellen van de nieuwe generatie Fokker.

Binnenkort wordt er volgens de VLM-topman besloten of Nederland inderdaad weer een eigen vliegtuigbouwer krijgt. "Als de productie dit jaar begint, rolt over 2,5 jaar de eerste Fokker van de band."

Uitbesteding

Om de arbeidskosten in toom te houden, zou een deel van de productie in China of Oost-Europa kunnen plaatsvinden. De vliegtuigen zouden in Nederland in elkaar kunnen worden gezet, aldus Vanneste. "Met een betrekkelijk kleine investering kan de productie worden hervat."

Vanneste moest wel toegeven dat Rosen Jacobsen al enkele jaren bezig is om Fokker weer overeind te krijgen. Tot nu toe is dat niet gelukt. Rosen Jacobson wil Fokkers van het type 70 en 100 produceren, die veel zuiniger zijn dan de huidige generatie toestellen.

Interesse

VLM is zelf ook geïnteresseerd in het initiatief van Rosen Jacobson en ziet een markt voor de toestellen op langere vluchten naar bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Italië. De luchtvaartmaatschappij kan bestemmingen in deze landen momenteel niet aandoen met haar huidige vloot.

Nu vliegt de vervoerder met een vloot van negentien Fokkers vanaf de luchthavens van Rotterdam en Groningen en vanaf Schiphol. KLM heeft al eerder aangegeven ook interesse te hebben in nieuwe Fokker-vliegtuigen van Rosen Jacobsen.

De vliegtuigbouwer Fokker ging ten onder in 1996 omdat de toenmalige eigenaar Daimler-Benz niet langer wilde opdraaien voor de aanhoudende verliezen. Het Duitse concern draaide de geldkraan dicht, wat het einde betekende voor de vliegtuigbouw in Nederland.