AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag Dirk de Groot veroordeeld tot vijftien maanden cel en een geldboete van 200.000 euro. In zijn zaak, onderdeel van de zogeheten operatie Clickfonds, was 2,5 jaar en een boete van 200.000 euro geëist.

De rechtbank wilde eigenlijk een celstraf van 25 maanden geven, maar trok tien maanden af wegens onzorgvuldigheden van justitie in het vooronderzoek in deze zaak. Tevens hielden de rechters bij hun straf rekening met de leeftijd en de gezondheidstoestand van de 71-jarige voormalig vermogensbeheerder.

Schuldig aan lidmaatschap criminele organisatie

De Groot, die vorig jaar na een tussenvonnis officier van justitie J. Tonino tegen de grond sloeg, werd schuldig bevonden aan lidmaatschap van een criminele organisatie die was betrokken bij belastingontduiking, het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. Volgens de rechters speelde De Groot een cruciale rol in deze organisatie, waarbij hij de fiscus voor een aanzienlijk bedrag benadeelde. De rechtbank nam in de straf mee dat De Groot bij de behandeling van zijn zaak "het verwerpelijke van zijn activiteiten" niet heeft ingezien en zijn werkwijze altijd is blijven verdedigen.

De Groot, die in Zwitserland woont en niet bij het vonnis aanwezig was, liet via zijn advocaat P. de Kerf weten tegen de straf in beroep te gaan. Volgens De Kerf reageerde zijn cliënt zeer teleurgesteld op de uitspraak en had hij een veroordeling niet verwacht. De advocaat sprak van "een stevige straf".

In het vonnis stelde de rechtbank nadrukkelijk dat de documenten die bij huiszoeking in Zwitserland zijn meegenomen, als bewijs mogen worden gebruikt. De Groot bestreed dat, omdat volgens hem de belastingdelicten waarvan hij werd verdacht volgens Zwitsers recht niet strafbaar waren. Daarbij zou de Zwitserse justitie zijn misleid bij het verzoek om rechtshulp dat de huiszoeking mogelijk maakte.

"De straf doet recht aan de ernst"

Het OM toonde zich tevreden over het vonnis. "In grote lijnen is onze eis overgenomen", aldus persofficier S. de Klerk. Volgens haar past de hoogte van de straf bij de ernst van het delict. "De straf doet redelijk recht aan de ernst van de feiten."

Na de veroordeling van E.S. in 2002 is De Groot de tweede veroordeelde die een relatief zware straf krijgt in Operatie Clickfonds. De grootscheepse justitiële actie tegen de financiële wereld leek na een geruchtmakende start - met invallen bij de beurs en diverse financiële instellingen ruim vijf jaar geleden - vast te lopen nadat in enkele zaken van de aanvankelijke beschuldigingen weinig was overgebleven.

Boete voor zwart betalen bonussen

Zo kreeg de directie van effectenbank Leemhuis en Van Loon een boete van enkele duizenden euro's voor het zwart betalen van bonussen, terwijl het OM veel zwaardere straffen had geëist. "Clickfonds lijkt positiever te eindigen", constateerde persofficier De Klerk dan ook. Eind deze maand komt Adri S. als laatste voor de rechter.