AMSTERDAM - Het zachte weer en de hogere inkoopprijzen voor energie hebben vorig jaar de winst van Nuon in het vierde kwartaal gedrukt. Het warme weer scheelde Nuon 100 miljoen euro aan omzet, circa 50 euro per huishouden, zei bestuursvoorzitter Ludo van Halderen maandag in een toelichting op de jaarcijfers.

"Door het zachte weer was met name de gasomzet fors lager, het stroomverbruik werd niet zozeer beïnvloed", zei financieel directeur Doede Vierstra maandag. Het energiebedrijf kon de gestegen inkoopprijzen vorig jaar niet volledig doorbereken aan de klanten.

"We geven niet elke verhoging of verlaging door, dan wordt het prijsverloop te grillig", zei Vierstra. Wel kondigde hij, in navolging van branchegenoot Essent, aan dat de Nuon-rekening dit jaar omlaag gaat door dalende groothandelsprijzen.

In het vierde kwartaal is het aantal Nuon-klanten gegroeid. "Daarmee kwam een einde aan de daling", aldus Vierstra. Over 2006 is het aantal huishoudelijke klanten van Nuon, zowel voor gas als licht, vrijwel gelijk gebleven. Het energiebedrijf heeft naar schatting ruim twee miljoen klanten en is naar omzet gemeten het op een na grootste Nederlandse energiebedrijf na marktleider Essent. Het aantal bedrijven dat energie betrok bij Nuon steeg afgelopen jaar.

In Vlaanderen en Wallonië betrekken inmiddels 400.000 consumenten energie van Nuon. In Duitsland heeft Nuon 100.000 klanten, maar kampt het met hoge aanloopkosten. In België ondervindt het energiebedrijf druk op de winstmarges, omdat het zijn energie grotendeels moet inkopen bij de voormalig monopolist Electrabel.

Kwartaalresultaat

Het kwartaalresultaat, voor bijzondere posten, daalde van 144 miljoen naar 53 miljoen euro bij een gelijkblijvend omzet. De bijzondere posten, zoals de waardering van termijncontracten, belastingvorderingen en verkoop van onderdelen, leverden minder op dan in 2005.

In heel 2006 groeide de omzet van 4,74 miljard naar 5,39 miljard euro. De nettojaarwinst kwam uit op 763 miljoen euro. Daarvan hield Nuon 495 miljoen euro winst voor bijzondere posten over, een stijging van 19 procent. Van de nettowinst wordt 45 procent, 325 miljoen euro, als dividend uitgekeerd aan de aandeelhoudende provincies en gemeenten, onder meer Gelderland en Amsterdam.

Nuon en marktleider Essent kondigden begin deze maand hun fusie aan, maar beide bedrijven hebben het noodzakelijke fusieplan nog niet ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), aldus Vierstra. De energiebedrijven zijn ook niet informeel in gesprek met de NMa over voorwaarden voor de fusie, zei Vierstra.

Hij verwacht dat de fusieplannen binnen twee weken bij de NMa worden ingediend.

Investeringen

De NMa schreef vorig jaar dat bij een fusie van twee grote Nederlandse energiebedrijven deze (tijdelijk) een aanzienlijk deel van hun productiecapaciteit en klantenbestand moeten afstaan.

Nuon wil de komende vijf jaar in totaal 5 miljard euro investeren, een ruime verdubbeling van de investeringen in de afgelopen jaren.

Daarvoor heeft het energiebedrijf al 1,4 miljard euro apart gezet. "We verwachten de komende tijd een toename van de nettoschuldpositie", aldus Vierstra. Nuon steekt het geld onder meer in de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven, ondergrondse gasopslag in Epe en het Groningse Zuidwending en elektriciteitscentrales in België en Duitsland.