DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat op initiatief van de SP een hoorzitting houden over de opkomst van private equity, of wel 'beurs-sprinkhanen' die hun macht als aandeelhouders aanwenden om bedrijven naar hun hand te zetten.

Voor SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang is de aanleiding de kritiek van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank op het opkopersfonds TCI Investment Fund, dat ABN Amro wil dwingen zich op te splitsen.

Volgens Irrgang komen door de agressieve aandeelhouders, die uit zijn op winst op korte termijn, de belangen op de lange termijn voor ondernemingen in gevaar. Wat hem beteft geeft de hoorzitting de aanzet om "doorgeschoten aandeelhoudersmacht" te beperken.

Weekers

VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers "zit niet op die lijn". Hem gaat het erom te komen tot een goede afweging van alle belangen.

Volgens Weekers worden in ons land van oudsher aandeelhouders teveel aan banden gelegd. Anderzijds wil hij niet dat gezonde bedrijven "in de uitverkoop" worden gezet. "Ik sta er neutraal tegenover en ik wil alle betrokkenen horen," aldus Weekers.

Voor de hoorzitting worden vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers, deskundigen en private equity fondsen uitgenodigd.