HOOFDDORP - De post- en pakketjesvervoerder TNT heeft de resultaten vorig jaar flink verbeterd. Dat was vooral dankzij kostenbesparingen bij de Nederlandse postactiviteiten, uitbreiding van de postactiviteiten buiten Nederland en een stevige groei van de expressdivisie wereldwijd.

Dat bleek maandag uit cijfers die het bedrijf uit Hoofddorp bekendmaakte. De nettowinst uit doorlopende activiteiten steeg vorig jaar met 7,5 procent tot 828 miljoen euro. De omzet groeide met bijna 8 procent tot boven de 10 miljard euro. TNT wil 73 eurocent per aandeel dividend uitkeren aan de aanhouders, 16 procent meer dan over 2005 werd betaald.

Jaarcijfers

"We hebben het op alle fronten goed gedaan in 2006", aldus TNT-topman Peter Bakker in een toelichting op de jaarcijfers. TNT besloot eind 2005 zich de komende jaren op twee pijlers te richten: post in Nederland en Europa en bezorging van pakketjes wereldwijd. De divisies logistiek en vrachtmanagement pasten niet de nieuwe strategie en werden vorig jaar verkocht.

In het vierde kwartaal steeg de nettowinst uit doorlopende activiteiten met 13 procent tot 236 miljoen euro. De omzet groeide met bijna 8 procent naar 2,77 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat toenam met ruim 11 procent tot 355 miljoen euro. De resultaten van TNT zijn hoger uitgevallen dan verwacht.

Analisten hadden gerekend op een nettowinst in het vierde kwartaal van 213 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) werd door de marktvorsers geschat op 351 miljoen euro. Toch daalde de koers van het aandeel bij de opening van de handel in Amsterdam.

Sommige analisten vonden de verwachtingen van TNT voor dit jaar aan de voorzichtige kant of zijn zelfs ronduit teleurgesteld. Het aandeel zakte maandagochtend 1,6 procent.

Expressdivisie

TNT verwacht dat de omzet bij de expressdivisie dit jaar 15 procent hoger zal uitkomen dan vorig jaar. In 2006 steeg de omzet er met ruim 12 procent. De brutowinstmarge wordt ingeschat op 9 tot 10 procent, tegen 9,6 procent vorig jaar.

Voor de postdivisie zal de omzetgroei dit jaar niet dubbelcijferig zijn, zo verwacht TNT. Vorig jaar steeg de omzet met bijna 3 procent. De operationele marge zal dit jaar bij de posttak iets dalen, tot 17 procent, tegen 18,7 procent in 2006, aldus TNT. Voor het gehele concern geeft TNT geen concrete prognose af voor het nieuwe jaar.

TNT kocht vorig jaar voor 1,7 miljard euro eigen aandelen in. Het concern begint dit jaar een nieuw aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen euro. Dit wordt hoofdzakelijk betaald met de opbrengst uit de verkoop van de divisie vrachtmanagement. Minder goed nieuws had TNT over belastingkwesties uit het verleden.

In het Verenigd Koninkrijk kan de voorlopige aanslag hoger uitvallen dan de eerder aangegeven bandbreedte van 100 tot 250 miljoen euro, aldus TNT maandag. Toch verwacht het bedrijf niet meer geld opzij te hoeven zetten dan het tot nu heeft gedaan.