ARNHEM - Akzo Nobel heeft maandag bevestigd geneesmiddelendochter Organon naar de Amsterdamse effectenbeurs te brengen. Het chemie- en farmacieconcern wil voor eind maart starten met de aandelenuitgifte.

Het concern is recentelijk niet benaderd door bieders voor de verkoop van Organon, zei bestuursvoorzitter Toon Wilderbeek van Organon in een toelichting. Het bedrijf brengt 20 tot 30 procent van Organon naar de beurs.

Akzo Nobel

Zakenbank Morgan Stanley is aangewezen als begeleider van de beursgang. Morgan Stanley wordt daarbij ondersteund door de banken ABN Amro, Citigroup, JP Morgan en Lehman Brothers. Akzo Nobel wil de eerste twee weken van maart starten met de marketing voor het aandeel Organon.

Het bedrijf verwacht dit jaar goedkeuring te vragen voor het antidepressivum Asenapine. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) een besluit neemt. Organon zegt onlangs positieve gesprekken te hebben gevoerd met FDA.

Asenapine is volgens Akzo Nobel een mogelijke kaskraker met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. Organons oorspronkelijke partner in de ontwikkeling van het geneesmiddel, het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, trok zich eind vorig jaar terug na tegenvallende onderzoeksresultaten.

Akzo Nobel heeft eerder aangegeven dat een geslaagde beursgang van Organon voor een belangrijk deel afhangt van het succes van Asenapine.