AMSTERDAM - De Nederlandse overheid moet haar gaswinningsbeleid radicaal veranderen om te voorkomen dat 150 miljard kubieke meter gas in de grond blijft zitten. Deze hoeveelheid gas zit in kleine gasvelden. Dat zegt directeur Gertjan Lankhorst van GasTerra maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Sinds 2003 is het fiscaal niet meer aantrekkelijk om gas te winnen uit kleine velden, zoals op de Noordzee. GasTerra handelt in aardgas en is onderdeel van de in 2005 gesplitste Gasunie.

"Het gaat om 150 miljard kubieke meter gas", zegt Lankhorst. "Dat is meer dan het Waddengas, dat wordt geschat op dertig tot honderd miljard kubieke meter. Daar hebben we vijftien jaar over gediscussieerd. De velden waar we het nu over hebben zijn veel omvangrijker."

Gaswinning

De totale gaswinning in Nederland bedraagt jaarlijks zeventig miljard kubieke meter. Producenten laten de kleine velden volgens Lankhorst links liggen omdat een gunstige fiscale maatregel voor de gaswinning op de Noordzee is geschrapt. De grote olieconcerns concentreren zich liever op grote projecten in gaslanden als Rusland en Qatar.

De overheid zou de fiscale voordelen opnieuw moeten invoeren en vergunningen voor de winning moeten veilen, om die 150 miljard kubieke meter gas uit de grond te krijgen, stelt Lankhorst. De marktwaarde van deze hoeveelheid gas is dertig miljard euro. Verder zou de overheid genoegen moeten nemen met een kleiner winstdeel.