AMSTELVEEN - Leo van Wijk wordt na zijn vertrek als president van de luchtvaartmaatschappij KLM permanent voorzitter van het samenwerkingsverband Skyteam. Een woordvoerder van KLM bevestigde een bericht over de benoeming in de Telegraaf zondag.

Van Wijk draagt zijn functie bij de KLM al op 1 april over aan Peter Hartman, wiens benoeming pas officieel in juli een feit wordt tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. "Het is echter niet zo dat Van Wijk gelijk op 1 april aan de slag gaat bij Skyteam", aldus de woordvoerder.

De topman neemt deze zomer afscheid van KLM. Hij behoudt echter zijn baan als nummer twee bij het moederconcern Air France-KLM, waar hij zich bezig gaat houden met strategie en allianties.

Aansturen

Van Wijk gaat bij het Skyteam onder meer partnerbedrijven van de KLM als het Amerikaanse Delta en Northwest Airlines, de Russische maatschappij Aeroflot, AeroMexico, Korean Air en de Tsjechische CSA aansturen. Volgens de KLM-zegsman houden alle leden zeggenschap over hun eigen luchtvaartmaatschappij, maar is Van Wijk als "luchtvaartstrateeg bij uitstek de aangewezen persoon om vergaderingen van Skyteam voor te zitten".

Het Skyteam is het snelst groeiende samenwerkingsverband tussen luchtvaartmaatschappijen achter de Star Alliance van onder andere United Airlines en Lufthansa. Van Wijk verwacht dat in de toekomst twee tot drie allianties de dienst uit zullen maken in de mondiale luchtvaart.