DEN HAAG - Beleggers die schulden hebben gemaakt met aandelenleaseproducten van bank Dexia, kunnen proberen via hun partner een schadevergoeding te krijgen. Daartoe is donderdag de Stichting Eegaverlies gepresenteerd. De nieuwe belangenclub wil alle leasecontracten laten ontbinden die niet door beide partners van een gezin zijn ondertekend.

Eegaverlies is het geesteskind van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Consumentenbond en de Stichting Leaseverlies. De laatste twee hebben al een rechtszaak tegen Dexia aangespannen, waarin zij de inleg van 60.000 gedupeerde beleggers terugeisen. Leaseverlies en de Consumentenbond vinden dat Dexia particuliere beleggers heeft misleid door de risico's van aandelenlease te verbloemen.

Via de Stichting Eegalease kunnen ook de wettelijke partners (echtgenoot of geregistreerd partner) van leaseafnemers een claim indienen tegen Dexia. Iedereen die een contract sluit voor effectenlease heeft de handtekening nodig van de partner, aldus de stichting. Als de partner niet heeft ondertekend, kan deze de overeenkomst aanvechten. "Het is een nieuwe groep mensen die kan procederen voor vernietiging van de leasecontracten.", aldus een woordvoerder.

Hij schat dat ongeveer de helft van de gedupeerden die zich bij de lopende rechtszaak hebben aangesloten, ook via de nieuwe stichting kunnen procederen. Partners kunnen zich vanaf begin volgende maand laten registreren.

Eegalease zal eerst trachten in overleg met Dexia een oplossing te vinden. Lukt dat niet dan begint ook deze stichting een rechtszaak.