DEN HAAG - Ingrijpen in de hypotheekrenteatrek, waarvoor sommige politici de laatste maanden weer pleiten, zou rampzalige gevolgen hebben voor de woningmarkt. Het leidt tot nog minder doorstroming op de markt en ook huizen in het laagste segment worden onverkoopbaar "Voordat je het weet zit je met een volledig vastzittende markt met alle economische gevolgen vandien", aldus E. van der Reijd, voorzitter van de makelaarskoepel VBO Makelaar donderdag.

Het argument dat een ingreep alleen de duurdere hypotheken treft en de daarbij behorende hogere inkomens, is volgens de VBO-voorzitter maar een deel van het verhaal. Zittende huiseigenaren komen niet direct in de problemen. Gaan zij echter verhuizen, dan kan de aftrek of een deel ervan komen te vervallen.

Dat gaat een enorme rem zetten op het verhuisgedrag. Juist het gebrek aan doorstroming is een van huidige problemen op de markt.

Het duurste marktsegment heeft het zwaarst te lijden onder de economische malaise. Mu al verhuist men te weinig van goedkopere naar duurdere woningen en in het middensegment leidt dat al tot stagnatie. Straks is de huizenbezitter helemaal niet meer in beweging te krijgen. Wie verhuist er nog naar een duurdere woning als naast een hogere hypotheek ook nog de rente niet meer kan worden afgetrokken?

Ook de startersmarkt wordt bedreigd. Volgens Van der Reijd is nu al onder de 100.000 euro vrijwel geen fatsoenlijk huis meer te krijgen. Een alleenstaande komt al niet meer aan de bak, hooguit tweeverdieners. Als deze laatste groep de hypotheekaftrek ziet verdwijnen, wordt het nagenoeg ook onmogelijk voor hen een huis te kopen. Zo wordt ook het laagste woningsegment overkoopbaar.