AMSTERDAM - De driekoppige directie van de huizensite Funda is vrijdag aan de kant gezet door de raad van commissarissen. Het bestuur en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), mede-eigenaar van de site, konden het niet eens worden over het te voeren beleid. Dat zei voorzitter van de raad van commissarissen Bert Vis vrijdag.

De website van de NVM-makelaars, waarop hun huizenaanbod staat, heeft de laatste maanden te maken gekregen met forse concurrentie.

Behoud

Funda is nog wel de grootste huizensite van Nederland, maar volgens de raad van commissarissen is het juist de uitdaging deze positie "onder de gewijzigde marktomstandigheden" te behouden en te versterken.

"Het vraagt om een andere benadering en een ander beleid", lichtte Vis toe. "Het is de vraag of de zittende directieleden de juiste mensen zijn om het succes van Funda te continueren."

Zwaarder

Over de precieze aard van het conflict bleef Vis vaag. Wel wilde hij zeggen dat de directie van de huizensite "iets zwaarder" tilde aan de concurrentie dan de NVM. "Misschien wilde deze directie wel 180 kilometer per uur gaan, terwijl de aandeelhouders 120 kilometer per uur wilden."

De afgelopen maanden zijn er diverse aanvallen op de marktleider Funda geweest, van onder meer Zoekallehuizen.nl en Miljoenhuizen.nl. Maar volgens Vis is Funda nog steeds de onbetwiste nummer een.

NVM

De zoekmachine Zoekallehuizen.nl was afgelopen jaar nog inzet van een rechtszaak, aangespannen door de NVM. Deze internetpagina verzamelt gegevens van sites van NVM-makelaars en publiceert deze.

De brancheorganisatie heeft geprobeerd dat tegen te gaan, maar het gerechtshof in Arnhem wees die eis in juli vorig jaar af.

Beschermen

De rechter bepaalde bovendien dat de NVM in strijd met de Mededingingswet handelt als de vereniging de bij haar aangesloten makelaars adviseert hun informatie te beschermen tegen de zoekmachine. De NVM heeft altijd ontkend met zijn strijd tegen Zoekallehuizen.nl de positie van Funda te willen beschermen.

Rabobank

De concurrentie tussen Funda en Zoekallehuizen.nl zal waarschijnlijk verder toenemen, omdat Rabobank inmiddels de eigenaar is van de laatstgenoemde site. Het bankbedrijf uit Utrecht, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, wil de site gebruiken om klanten te helpen bij hun zoektocht naar een woning.

De directie van Funda was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. De raad van commissarissen heeft een interim-directeur aangesteld. Met de ontslagen directieleden wordt nog onderhandeld over een vertrekregeling.