AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) treedt hard op tegen aanbieders van beleggingen in onder meer tropisch hardhout en agrarische producten, zoals tropische vruchten en wijnen. De aanbieders krijgen nauwelijks een vergunning om hun producten in Nederland aan te bieden.

Dit blijkt uit gegevens die de AFM vrijdag verstrekte.

Bij de toezichthouder zijn vorig jaar 44 aanvragen binnengekomen voor een vergunning voor zogenoemde beleggingsobjecten. Slechts één partij heeft tot dusver een vergunning bemachtigd. Veertien aanbieders hebben zich al teruggetrokken na tussenkomst van de AFM en bij zeven is de toezichthouder voornemens om de aanvraag af te wijzen.

Risico's

"Voor het merendeel van de aanbieders ziet het er niet goed uit", zei een woordvoerster van de AFM. Volgens haar kleven er ook na het verstrekken van een vergunning nog grote risico's aan het beleggen in tropisch hardhout en agrarische producten. Dit komt door de aard van de producten en het feit dat het geld vooral in het buitenland wordt belegd.

Administratiekosten

De AFM heeft bij een aantal aanbieders ook geconstateerd dat maar 50 tot 60 procent van het ingelegde geld wordt geïnvesteerd in het beleggingsobject. De rest gaat onder meer op aan management- en administratiekosten. Daarnaast worden soms beloofde rendementen onvoldoende onderbouwd.

De AFM schat dat er in Nederland ongeveer 500 miljoen euro is geïnvesteerd in beleggingsobjecten. De aanbieders richten zich vooral op particulieren.

Omstreden

Beleggingsfondsen die geld steken in de productie van tropisch hardhout zijn al jaren omstreden. Door de komst van de Wet op het financieel toezicht (Wft), die op 1 januari in werking is getreden, zijn aanbieders verplicht om een vergunning aan te vragen.

De fondsen mogen hun producten niet meer aanbieden in Nederland bij afwijzing van de aanvraag. De AFM gaat particulieren actief waarschuwen tegen deze fondsen als blijkt dat die toch nog beleggers werven. Particulieren moeten zelf echter ook goed nagaan of zij wel met de aanbieders in zee willen gaan, aldus de AFM-woordvoerster.

8000 vergunningen

De AFM handelt dit jaar nog alle vergunningsaanvragen af. Tot dusver zijn onder nieuwe wetgeving ongeveer 8000 vergunningen verstrekt aan dienstverleners die financiële producten aanbieden.

Zeventien aanvragen zijn afgewezen. Bij zeshonderd instellingen heeft de toezichthouder het voornemen om geen vergunning toe te wijzen. In 680 gevallen is de aanvraag ingetrokken. In achttien gevallen leidde een ingreep van de AFM tot het staken van de activiteiten.