BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vrijdag een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac over de geplande herstructurering van Airbus. Het moederbedrijf EADS zou duizenden banen willen schrappen bij de Europese vliegtuigfabrikant. Grootaandeelhouders Duitsland en Frankrijk proberen nu het banenverlies in eigen land zo veel mogelijk te beperken.

De ontmoeting vindt plaats in Meseberg, even buiten Berlijn. EADS zou aanvankelijk afgelopen dinsdag het zogeheten reorganisatieplan 'Power8' bekendmaken, maar stelde dit uit tot begin maart. De betrokken landen bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern konden het niet eens worden over de werkverdeling voor de bouw van een nieuw toestel van Airbus, de A350. Ook was er onenigheid over waar banen bij Airbus moeten verdwijnen.

Airbus telt ongeveer 57.000 werknemers. Mogelijk worden meer dan 10.000 banen geschrapt. De Franse premier Dominique de Villepin bevestigde dit aantal eerder deze week, maar benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen.

De vliegtuigbouwer heeft vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. De grootste fabriek staat in Toulouse met 11.500 medewerkers. Bij de fabriek in Hamburg werken 10.000 mensen. Vakbonden en politici uit de betrokken landen vrezen dat in hun land de meeste ontslagen zullen vallen.

Duitsland

Vooral Duitsland is bezorgd over banenverlies. De zakenkrant Financial Times Deutschland meldde deze week dat mogelijk vier van de zeven fabrieken van Airbus in de Bondsrepubliek worden gesloten met het verlies van 5000 banen. Er werken in totaal 21.000 mensen voor Airbus in Duitsland.

Superjumbo

De vliegtuigbouwer is in financiële problemen gekomen door de productievertragingen met de nieuwe superjumbo A380. Het concern loopt als gevolg daarvan omzet mis. Bovendien moet het diep in de buidel tasten voor schadevergoedingen aan luchtvaartmaatschappijen die langer op de A380 moeten wachten. Om dit goed te maken, wil Airbus de kosten tot en met 2010 met 5 miljard euro drukken.

Mogelijk worden later meer bezuinigingen doorgevoerd.