ROTTERDAM - De slepers van Smit Harbour Towage Rotterdam (Smit HTR) hebben sinds vrijdag 06.30 uur het werk voor 24 uur neergelegd. De 240 werknemers staken omdat hun directie niet is ingegaan op het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld voor een betere cao. Vrijwel unaniem wezen zij deze week het eindbod van hun werkgever af.

Een van de locaties waar het werk stil ligt, is de Havenstraat in Schiedam. Daar liggen zes sleepboten aan de kade. Van de ongeveer 25 mensen hebben zich vijftien werknemers verzameld om te luisteren naar de toespraken van de vakbonden. "We hopen dat Smit over de brug zal komen", zei Janine Keller van De Unie. "En anders komen er vervolgacties."

Delen

Wat de stakers vooral steekt, is dat de onderneming hen niet tegemoet wil komen, terwijl het vorig jaar veel winst heeft gemaakt. "We houden allemaal van Smit. We werken graag voor Smit Haven. Wij vinden het werk leuk. Maar we willen ook graag eerlijk delen", zei kapitein Aad van der Zwan (58) van de 'Smit Zweden'. Hij werkt al 42 jaar bij het bedrijf.

"Als een bedrijf goed draait, heeft iedereen daaraan zijn steentje bijgedragen", aldus voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten in Schiedam. Volgens hem zijn de slepers letterlijk en figuurlijk de trekkers van de Nederlandse economie. "Als de Rotterdamse haven kan groeien en bloeien, heeft de rest van de economie daar profijt van."

Smit neemt in de haven van Rotterdam het leeuwendeel van de sleepdiensten voor zijn rekening. Het bedrijf heeft er een marktaandeel van 70 procent.

Cao

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst lopen sinds begin dit jaar. De bonden zetten in op een eenjarige cao en eisen onder meer een loonsverhoging van 8 procent. Smit heeft een tweejarige cao voorgesteld met een loonsverhoging van twee keer 8 procent; twee keer 4 procent structureel en twee keer 4 procent als eenmalige uitkering. Breekpunt in de onderhandelingen is de manier waarop deze eenmalige uitkering moet worden verstrekt. Verder is er onenigheid over de werkroosters.

De actievoerders zijn trots op hun werk én op Rotterdam. Op hun zwarte zeemanspetje van de FNV staat: Sterker door strijd, de wapenspreuk die de stad na de oorlog verwierf. In 2005 staakten de slepers voor het laatst.