UTRECHT - De werknemers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen alsnog een bonus van 300 euro bruto uitgekeerd. Dat maakte een woordvoerder van NS donderdag bekend.

In een eerder stadium wilde NS de bonus niet uitbetalen, aangezien het doel voor klantwaardering vorig jaar nét niet werd gehaald.

Afgesproken was dat 70 procent van de klanten NS moest waarderen met een rapportcijfer van 7 of hoger. Uiteindelijk gaf 68 procent van de klanten deze waardering, waarmee het streefcijfer nét niet werd gehaald en de bonus niet werd uitgekeerd. Dat leidde tot boze reacties van de vakbonden.

Extraatje

De onvrede nam nog verder toe toen vorige week bleek dat de directietop van NS over 2006 forse bonussen had ontvangen. Onder druk van de vakbonden besloot NS donderdag om het personeel alsnog een financieel extraatje te geven. "We willen een positief gebaar maken naar het personeel", aldus de zegsman van NS.

Groei

Het bedrijf erkent dat het personeel de afgelopen tijd hard heeft gewerkt en dat het daarom recht heeft op een extraatje. De klantwaardering verbeterde het afgelopen jaar, ondanks de invoering van een nieuwe dienstregeling en een enorme groei van het aantal reizigers (10 procent).

De vakbonden zijn zeer tevreden over het besluit van NS. "Ik ben hier blij mee, het komt onze mensen toe", reageerde vakbondsbestuurder Wim Eilert van de machinisten- en conducteursbond VVMC. "De mensen hebben keihard gewerkt, helemaal met de invoering van de nieuwe dienstregeling".

De werknemers van NS kregen eerder al een bonus van 260 euro bruto uitgekeerd omdat het ziekteverzuim in 2006 verder daalde van 7,1 naar 6,08 procent.