HEERENVEEN - Het openbaarvervoerbedrijf Arriva laat de komende tijd alle negenhonderd bussen opnieuw inspecteren volgens aangescherpte normen. Dat kondigde Arriva-directeur Anne Hettinga donderdag aan op het hoofdkantoor van het bedrijf in Heerenveen.

Hettinga erkende dat Arriva fouten heeft gemaakt met de controles van de bussen in Noord-Brabant. "We zijn opportunistisch geweest", aldus Hettinga. "Er zat teveel tijdsdruk op de inspectie".

Daarmee reageerde hij op de situatie in Noord-Brabant, waar de Inspectie Verkeer en Waterstaat zaterdag op één na alle 22 Arriva-bussen afkeurde tijdens een onaangekondigde controle.

Inspectie

Hettinga zei op basis van een analyse van de keuringsrapporten dat slechts een deel van de afgekeurde bussen als onveilig mag worden gekwalificeerd en dat de meeste kampten met minder ernstige gebreken.

"Maar mijn stelling is: Al is het er maar één, dan nog is het er één teveel", zei Hettinga, die nadrukkelijk het boetekleed aantrok. In totaal rijden er ongeveer honderd bussen van Arriva rond in Noord-Brabant. Tijdens en na de IVW-actie werden 68 bussen uit de dienstregeling genomen.

Het complete wagenpark van Arriva in Noord-Brabant moet eind volgende week opnieuw zijn geïnspecteerd.

Controle

Daarna volgen controles van de achthonderd Arriva-bussen die elders in het land rijden. Strikt genomen zijn deze inspecties niet nodig, aangezien deze bussen APK-gekeurd zijn. Hettinga: "Maar we willen elke vorm van twijfel bij de reiziger wegnemen en hebben daarom gekozen voor deze controles. Daarbij stellen we ook nog extra veiligheidseisen, bovenop de APK-normen".

Alle controles moeten binnen enkele maanden zijn afgerond. Dit jaar worden de bussen van Arriva sowieso extra vaak en streng geïnspecteerd.

Vernieuwing

In Noord-Brabant wordt het wagenpark eind 2007 volledig vernieuwd. Vanaf dat moment rijdt Arriva met moderne, milieuvriendelijke bussen. De bussen waarmee sinds januari werd gereden, zijn relatief oud.

Arriva had geen tijd meer nieuwe bussen in te zetten toen het eind vorig jaar op het laatste moment de oplossing bood voor de buscrisis in Noord-Brabant. "Hierdoor moest een inhaalslag gemaakt worden die niet overal goed is uitgevoerd", aldus Hettinga.