SCHIPHOL - De top van Numico kan vele miljoenen bonus tegemoet zien na de presentatie van goede resultaten woensdag. De beloning van topman Jan Bennink kan oplopen tot 14 miljoen euro. "Hij heeft de meeste doelen gehaald", aldus een woordvoerder van de onderneming donderdag.

Bennink wordt zo goed beloond omdat hij Numico heeft gered van de afgrond. Bij zijn aanstelling ongeveer drie jaar geleden stond de onderneming er beroerd voor door ongelukkige investeringen in vitaminepillen in de Verenigde Staten. "Je moet het dergelijke mensen wel aantrekkelijk maken om dit te willen doen", aldus de woordvoerder.

Onder de leiding van Bennink stootte de onderneming de Amerikaanse activiteiten af en concentreerde de onderneming zich op baby- en klinische voeding. Het forse negatieve eigen vermogen van de onderneming werd vervolgens weer omgebogen. Eind 2006 was er een eigen vermogen van bijna 900 miljoen euro. Numico deed in 2005 ook weer overnames.

Contanten

In 2005 kreeg Bennink buiten zijn beloning in contanten van ruim 2,2 miljoen euro 150.000 'prestatiegerelateerde' aandelen gekend en een pakket van 300.000 opties.

In totaal had de topman vorig jaar 350.000 aandelen in het bedrijf uitstaan en een pakket van ruim 1,2 miljoen opties met verschillende uitoefenprijzen en afloopdata. Alleen de aandelen zijn tegen de slotkoers van woensdag al bijna 14 miljoen euro waard.

Financieel directeur Jean-Marc Huet moest het doen met iets minder dan de helft van wat zijn baas verdient. Hij had in 2005 een beloning van 1,14 miljoen euro, 60.000 aandelen, 100.000 optierechten en nog wat extra's aan kosten voor zijn pensioen en overige kosten.