BILLUND - De Deense speelgoedfabrikant Lego kan opnieuw op een goed jaar terugkijken. De nettowinst is in 2006 bijna verdrievoudigd tot 1,4 miljard kroon (191 miljoen euro). Dat maakte Lego woensdag bekend. In 2005 kwam de winst nog uit op 505 miljoen kroon netto.

De omzet steeg met elf procent tot 7,8 miljard kroon (1,04 miljard euro). Het familieconcern liet weten "uitermate tevreden" te zijn.

Lego kon profiteren van een goede verkoop van Duplo voor kleine kinderen en een beter dan verwachte verkoop van zijn Star Wars-producten. De vraag was zelfs zo groot dat er in de kerstperiode soms niet aan kon worden voldaan, aldus Lego.

Computerspelletjes

Lego heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met grote verliezen door een almaar dalende verkoop. Kinderen spelen steeds vaker computerspelletjes dan met traditionele bouwsteentjes.

Om het tij te keren, verkocht het bedrijf onder meer zijn vier pretparken en werden duizenden banen geschrapt. Ook werd de productie overgeplaatst naar Oost-Europa om kosten te besparen.