BRUSSEL - Europese en Amerikaanse fabrikanten van liften en roltrappen hebben een recordboete van 992 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Volgens de commissie hebben de bedrijven zich tussen 1995 en 2004 in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg schuldig gemaakt aan kartelvorming en verboden prijsafspraken. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Veroordeeld

Het bedrijf ThyssenKrupp (met dochterbedrijven in Duitsland, Nederland, België en Luxemburg) krijgt de grootste boete die Brussel ooit gaf voor kartelvorming: 480 miljoen euro. De boete is verdubbeld omdat ThyssenKrupp al eens eerder is veroordeeld wegens kartelvorming.

Ook de totale boete van 992 miljoen euro voor de liftfabrikanten is een record voor een sector.

Deelname

Behalve ThyssenKrupp zijn er boetes voor het Amerikaanse Otis, Schindler uit Zwitserland en Kone uit Finland. Ook Mitsubishi Europa kreeg een boete voor deelname aan het kartel in Nederland.

Neelie Kroes

Verantwoordelijk voor de strijd tegen kartelvorming en voor het uitdelen van de boetes is de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes. "Het is ongehoord dat de kosten voor de bouw en onderhoud van gebouwen, inclusief ziekenhuizen, kunstmatig zijn opgeblazen door deze kartels", aldus Kroes.

Schade

De schade als gevolg van de verboden prijsafspraken, dreunt nog twintig tot vijftig jaar na omdat de bedrijven niet alleen de liften leveren maar ook het onderhoud doen. "Daarom moet de herinnering aan deze boete voor de bedrijven net zo lang duren", aldus Kroes.

De boetes voor de Nederlandse dochterbedrijven zijn 80 miljoen voor Kone Nederland, 1,8 miljoen voor Mitsubishi Europa (actief in Nederland), 35 miljoen voor Schindler Nederland en 23 miljoen voor ThyssenKrupp Nederland. Otis Nederland krijgt een boete van 108 miljoen euro kwijtgescholden omdat het bedrijf de ambtenaren van Kroes als eerste informatie verschafte over het kartel.

Liften spelen een aanzienlijke rol in het dagelijks leven van veel mensen. Otis becijferde dat de mens gemiddeld negen dagen van zijn leven doorbrengt in liften of op roltrappen.