AMSTERDAM - ABN Amro heeft, net als enkele andere Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, te maken gekregen met forse kritiek van een aandeelhouder op de bedrijfsvoering. Het Britse TCI Investment Fund is ontevreden over de gang van zaken en wil dat ABN Amro wordt opgesplitst.

TCI is van mening dat ABN Amro 'aanzienlijk' is ondergewaardeerd. Dat komt volgens de investeerder, die ruim 1 procent van alle aandelen heeft, door een slechte strategie. Overnames zoals die van Antonveneta zouden te duur zijn geweest. Bovendien houdt ABN Amro de kosten slecht onder controle.

In een brief aan bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en voorzitter van de raad van commissarissen Arthur Martinez legt TCI de pijnpunten bloot. TCI dringt er bij ABN Amro op aan de strategie te wijzigen en lanceert tijdens de jaarvergadering voor aandeelhouders op 26 april enkele voorstellen om over te stemmen.

Activisme

Voor financieel analist Sigrid Baas van ING komt de ontwikkeling niet geheel uit de lucht vallen. "Het lijkt erop dat dit aandeelhoudersactivisme nu wel ineens regelrecht op de agenda van de jaarvergadering komt te staan."

TCI acht "de som der delen" bij ABN Amro veel meer waard dan het bedrijf in de huidige vorm. De durfinvesteerder wil dat ABN Amro fuseert dan wel in delen of in zijn geheel wordt verkocht. Dit levert meer dan 30 euro per aandeel op, aldus TCI.

Beleggers

Beleggers doken woensdag massaal op ABN Amro. Het aandeel won bijna 6 procent tot 27,45 euro. De bank is daarmee op de beurs ruim 52 miljard euro waard.

Analist Baas zet vraagtekens bij de recente overname van de Italiaanse bank Antonveneta. "Die heeft nog geen waarde opgeleverd voor aandeelhouders." Bovendien vindt Baas dat kosten niet goed in de hand worden gehouden. "Om dit soort redenen is de beurskoers achtergebleven", aldus de marktvorser.

Strategie

Ook FBS Bankiers maakte opmerkingen over de strategie. "Die heeft te weinig rendement opgeleverd, daarover zijn we het eens met TCI." Blijkt 2007 ook een teleurstelling te worden, dan wordt de bank "het onderwerp van overnamespeculatie", aldus FBS in een rapport aan klanten.

ABN Amro liet weten op de hoogte te zijn van de inhoud van de brief van TCI. Een woordvoerder zei dat de bank vaker suggesties ontvangt van zijn aandeelhouders. "We behandelen deze met respect en dit verzoek wordt dus ook zo behandeld", aldus de zegsman.

Overnames

TCI, dat staat voor The Children's Investment Fund, wil ABN Amro voor wat betreft overnames ook in de ban doen. Een in de pers veelbesproken mogelijke acquisitie van het Italiaanse Capitalia wil het hedgefund dan ook voorkomen. ABN Amro heeft Italië, net als Brazilië en de Aziatische regio, bestempeld tot belangrijke markten voor de toekomst.

ABN Amro rapporteerde onlangs nog een jaarwinst van dik 4,7 miljard euro, maar er bleef kritiek op de bank. In een poging die te doen verstommen werd een winstbelofte afgegeven. Bovendien werd een inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigd. Of ook andere aandeelhouders zich gaan voegen bij de kritiek van TCI, noemde analist Baas "pure speculatie". Verschillende Nederlandse bedrijven kampen momenteel met de roep tot opsplitsing door enkele aandeelhouders. De toeleverancier van de chipindustrie ASMI overkwam dit eerder, evenals het industriële bedrijf Stork.