LUXEMBURG - Staalconcern Arcelor Mittal heeft vorig jaar een winst voor belasting en afschrijvingen geboekt van 15,3 miljard dollar (12,2 miljard euro). Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

In het lopende kwartaal rekent Arcelor Mittal op een winst van 4 tot 4,2 miljard dollar, hetzelfde niveau als in het afgelopen kwartaal.

Het resultaat over 2006 is lager dan de gemiddelde verwachting onder analisten. Zij gingen uit van een resultaat van 15,4 miljard dollar. Areclor Mittal zelf rekende op een winst van 15,2 tot 15,4 miljard euro.

Het is voor het eerst dat de onderneming sinds de fusie vorig jaar tussen Arcelor en Mittal de gezamenlijke jaarcijfers bekendmaakt.

Overname

Arcelor Mittal ontstond vorig jaar uit de overname van het Europese staalconcern Arcelor door Mittal Steel van de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal.

De omzet kwam uit op 88,6 miljard dollar (70,5 miljard euro), waar analisten rekenden op 88,2 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 5,76 dollar. De marktvorsers voorzagen hier een winst per aandeel van 5,36 dollar.

Voordelen

Volgens topman Lakshmi Mittal bewijzen de resultaten dat er duidelijke voordelen zijn in de bundeling van de krachten met Arcelor. Het Europese staalconcern heeft zich lange tijd tegen de overname door Mittal verzet.

Rivaal

Arcelor Mittal is met een productie van meer dan 100 miljoen ton veruit de grootste staalproducent ter wereld. Het concern is daarmee ongeveer drie keer zo groot als zijn directe rivaal, het Japanse Nippon Steel.