PARIJS - De Franse premier Dominique de Villepin heeft bevestigd dat er tienduizend banen verdwijnen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Hij zei dit dinsdag tegen de televisiezender RTL in een interview over de voorgenomen herstructurering bij Airbus.

Bekijk video

Airbus zou dinsdag aanvankelijk het zogeheten reorganisatieplan 'Power 8' bekendmaken, maar stelde dit maandag uit wegens meningsverschillen. De landen die deelnemen in Airbus konden het niet eens worden over de werkverdeling voor de bouw van een nieuw toestel van Airbus, de A350.

Volgens De Villepin vindt er komende vrijdag in de omgeving van Berlijn overleg plaats tussen de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Jacques Chirac over het banenverlies bij Airbus. De twee regeringsleiders proberen dan tot een voor alle partijen bevredigende en rechtvaardige oplossing te komen, aldus De Villepin.

Airbus is een dochterbedrijf van de Europese lucht- en ruimtevaartonderneming EADS. Duitsland en Frankrijk zijn via een ingewikkelde constructie de belangrijkste aandeelhouders van EADS.

Duitsland

Zij willen het banenverlies in eigen land zo veel mogelijk beperken. Airbus heeft in totaal meer dan 50.000 mensen in dienst. Daarvan werken er ongeveer 23.000 in Duitsland.

Productievertragingen

De vliegtuigbouwer is in de financiële problemen gekomen door de productievertragingen met de nieuwe superjumbo A380. Het concern loopt als gevolg daarvan omzet mis. Bovendien moet het diep in de buidel tasten voor schadevergoedingen aan luchtvaartmaatschappijen die langer op de A380 moeten wachten.