DEN HAAG - Vanaf april zullen alle zuivelproducten van Friese Vlag afkomstig zijn van koeien die van de lente tot de herfst in de wei lopen. Dat heeft Friesland Foods dinsdag bekendgemaakt.

In 2006 kondigde Campina aan dit voorjaar met gezondere melk te komen waar onder meer tien procent van de foute verzadigde vetzuren is uitgehaald. De koeien die deze melk geven, moeten vaker de wei in. Ongeveer 85 procent van de Campina-koeien graast van het voorjaar tot het najaar in de wei.

Friesland Foods levert behalve Friese Vlag ook onder meer Fristi, Domo, Coolbest en Extran.

Eind 2006 kondigde Campina al aan dat alle melk vanaf voorjaar 2007 van weidekoeien zal komen. In 2011 volgen de zuivelproducten van het concern, zoals Mona en Landliebe.

Diervriendelijk

Stichting Wakker Dier voert al sinds 2001 campagne tegen de trend om koeien steeds vaker op stal te laten staan in de melkvee-industrie. De woordvoerder van Wakker Dier is blij dat nu twee grote zuivelconcerns kiezen voor deze aanpak om "betere en diervriendelijke" producten te leveren.

"Wij zijn blij dat melkveehouders laten zien dat ze niet de kant opwillen van de kippen- en varkensindustrie maar erin geloven dat mensen best een cent meer willen betalen voor iets dat beter smaakt en diervriendelijker tot stand is gekomen. Weidemelk is gezonder. Weidekoeien zijn vruchtbaarder, hebben minder last van uierontsteking, gebreken aan de poten of klauwontstekingen."

Actie

Wakker Dier voerde eerder actie bij Campina en was van plan hetzelfde te gaan doen bij Friesland Foods. Die actieplannen gaan nu de ijskast in.

Volgens de jaarlijkse telling van Wakker Dier stonden in 2006 in 12 procent van de weilanden koeien. Landbouworganisatie LTO gaf eerder aan dat zonder maatregelen in de toekomst acht van de tien koeien het hele jaar in stallen zouden staan. Boeren besparen zo tijd en kunnen meer dieren houden.

Fonds

Om veehouders te stimuleren koeien langer buiten te laten lopen, heeft Friesland Foods tevens het Weidegangfonds ingesteld. Behalve financiële steun voor melkveehouders die hun dieren in de wei hebben, kunnen ook veehouders die overwegen hun koeien meer buiten te laten grazen zich door deskundigen laten informeren over de overstap. Het ministerie van Landbouw en de Rabobank steunen het Weidegangfonds financieel.

Landschappelijke waarde

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat de introductie van de weidezuivel tegemoet komt aan een belangrijke wens van de consumenten. Natuurmonumenten vindt dat koeien in de wei van grote landschappelijke waarde zijn. Volgens het ministerie van Landbouw verdient de aanpak steun "omdat het laat zien hoe een belangrijk maatschappelijk thema op een marktgerichte manier kan worden aangepakt".