VOORBURG - Winkels hebben in november minder verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume daalde met 1,1 procent. De prijzen stegen wel, met 2,1 procent, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De geldomzet bij supermarkten is in november sterk gestegen, namelijk met 6 procent. In de totale foodsector kwam de geldomzet in november 4,6 procent hoger uit dan in dezelfde maand in 2001. Over de eerste elf maanden van 2002 bedroeg de groei 5,7 procent. In de afgelopen vijf jaar is de geldomzet alleen in 2001 meer gestegen.

De non-foodsector laat een tegengesteld beeld zien. De geldomzet daalde daar in november met 0,6 procent. Binnen de branche zijn er echter grote verschillen. Bij textielsupermarkten, drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen steeg de omzet met meer dan 5 procent. In winkels in bovenkleding was er een afname met 1,9 procent. Ook bij doe-het-zelfwinkels was minder geldomzet, namelijk ,2 procent.

In de totale non-foodsector groeide de omzet in de eerste elf maanden van 2002 met 2,7 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2001. Dat is de kleinste stijging in de afgelopen vijf jaar, aldus het CBS.