ENSCHEDE - ENSCHEDE/AMSTERDAM - Bierbrouwer Grolsch heeft de omzetdaling in Groot-Brittannië slechts ten dele weten te stoppen. Vorig jaar verloor de brouwer er 5 procent van de omzet, terwijl het doel was om tot een stabilisering te komen. "We zijn er hier niet happy mee", reageerde bestuursvoorzitter Ab Pasman dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Bekijk video

Grolsch verloor in die markt in 2005 ongeveer 10 procent. Het omzetverlies moest afgelopen zijn, was de boodschap vorig jaar. Maar de markt waar Grolsch zich op richt stond opnieuw onder druk door de prijzenslag tussen supermarkten. "Het heeft te maken met de marktomstandigheden. We hebben vorig jaar het speciaalbier weizen geïntroduceerd en onze marketingstrategie omgezet. Wij mikken voor dit jaar op een stabilisatie."

Winst

Grolsch haalt ongeveer 20 procent van de totale omzet uit Groot-Brittannië. In totaal kwam de concernomzet vorig jaar uit op 318 miljoen euro, een stijging met 2 procent ten opzichte van 2005. De nettowinst steeg 18 procent tot 19,2 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op een winstdaling.

De resultaten zijn opmerkelijk gezien de ontwikkelingen op de twee belangrijkste markten. Door het verlies van omzet in Groot-Brittannië en in Nederland verloor Grolsch 0,5 procentpunt marktaandeel. Gegevens van onderzoeksbureau IRI dat Grolsch in de Nederlandse supermarkten 2,2 procentpunt marktaandeel zou hebben verloren doet Pasman af als onzin. "Het is eerder de helft".

Kracht van bier

Het verlies aan marktaandeel was door Grolsch ingecalculeerd. "We hebben een derde minder promoties gedaan. Wij geloven in de kracht van bier. Om onze resultaten verder te verbeteren komen we met gedurfde innovaties." Een van die innovaties is een nieuwe groene fles in plaats van de oude bruine. Daarmee is Grolsch na 25 jaar uit het convenant gestapt met de andere brouwers over de vorm van de fles. "Alle supermarkten hebben de nieuwe fles opgenomen. Ze geloven dus in de kracht van deze vernieuwing."

In de Verenigde Staten bevindt het bedrijf zich in een overgangsfase naar het distributienetwerk van 's werelds grootste bierbrouwer Anheuser-Busch. Hoewel ongeveer 90 procent inmiddels bij aangesloten distributeurs is overgebracht, bleef het volume vorig jaar vrijwel stabiel. "Daar zijn we trots op", aldus Pasman. "Normaal bij zo'n overgang kun je een flink deel kwijtraken. Dit jaar mikken we op een forse groei van onze afzet in de Verenigde Staten."

In de andere markten werd een afzetgroei gerealiseerd van 14 procent. Ook wist Grolsch de winstmarges te verbeteren. Het ging vooral goed in Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland.

Grolsch verkocht in totaal van de eigen merken en bieren onder exclusieve distributierechten wereldwijd 3,2 miljoen hectoliter tegen 3,3 miljoen hectoliter in 2005.

Dividend

Het bedrijf maakte ook bekend zijn dividendstrategie aan te passen. Buiten het normale dividend komt er een aanvullend 'plus' dividend. Dat betekent dat het dividendbeleid wordt aangepast aan investeringen en ontwikkelingen. Voor 2006 is er een dividend van 67 cent per aandeel met als 'plus' een dividend van 33 cent.