LONDEN - Hoge bestuurders bij Fortis zijn bang dat de verkoop van een groot belang in het financiële concern door het Franse Suez het begin is van een overname. Hoewel Suez heeft gezegd het belang van ruim 11 procent in samenwerking met Fortis te verkopen, bestaat de angst dat de aandelen alsnog in handen komen van partijen die een groter belang in het concern willen hebben.

Dat heeft de zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het nutsconcern Suez liet eind vorige week weten dat het af wil van een aantal grote belangen om de schuldenlast van 27 miljard euro te verlichten. De Fransen willen naast grote pakketten in verzekeraar Axa en oliemaatschappij TotalFinaElf ook het belang in Fortis afstoten, dat volgens de laatste melding bij de Autoriteit-FM 11,18 procent groot is.

Volgens Financial Times bestaat in de top van Fortis de angst dat een eventuele vriendelijke koper niet de prijs wil betalen die Suez wil hebben. De aandelen kunnen dan in handen vallen van partijen die het belang gebruiken als opstapje naar een groter deel of zelfs een meerderheidsbelang in Fortis.

Fortis is de laatste jaren al vaker in verband gebracht met andere banken en verzekeraars. Ook ABN Amro en ING zijn genoemd als mogelijke fusiekandidaten. Door de sterke daling van de beurskoers van Fortis - het aandeel verloor in 2002 ruim eenderde van zijn waarde - is het een aantrekkelijke prooi geworden voor eventuele kopers.