HEERENVEEN - Openbaarvervoerbedrijf Arriva laat al zijn bussen die ouder zijn dan een jaar en waarvan de APK-keuring langer dan drie maanden geleden verricht is, opnieuw keuren.

Dat maakte het bedrijf maandag bekend nadat zaterdag 21 Arriva-bussen in Brabant werden afgekeurd. Een onafhankelijke instantie neemt de bussen onder de loep om de onzekerheid onder reizigers over de veiligheid van het vervoer weg te nemen, aldus Arriva.

APK

Zaterdag voerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een onaangekondigde controle uit op 22 bussen van Arriva in Noord-Brabant. Zij keurde 21 bussen af omdat die niet veilig waren.

Tevens eiste de inspectie dat alle Arriva-bussen in Brabant die langer dan een half jaar geleden APK-gekeurd zijn, een nieuwe technische keuring ondergaan. In totaal moesten vijftig van de honderd bussen van het bedrijf in Brabant per direct van de weg.

Vakantie

Volgens Arriva heeft de afkeuring geen gevolgen voor de dienstregeling. Het bedrijf kan van collega-vervoerders bussen lenen.

Maandag liep de Arriva-dienstregeling in het zuiden van het land volgens een woordvoerder van de vakbond FNV "heel behoorlijk".

"Het gaat nu goed, maar als volgende week de vakantie afgelopen is moet ik nog maar zien of er genoeg bussen zijn."

Veilig

De vakbond is sceptisch over het voornemen alle bussen ouder dan een jaar te laten herkeuren. "Het is heel mooi dat ze dit doen, maar ik ben benieuwd om wat voor keuring het gaat. Een keuringscertificaat garandeert niet dat de bussen verkeersveilig zijn."

De afgekeurde bussen hadden in de afgelopen maanden al een veiligheidsinspectie ondergaan en het predikaat veilig gekregen.

Arriva heeft bussen rijden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.