PARIJS - De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal niet zoals gepland dinsdag naar buiten komen met een reorganisatievoorstel. De presentatie is uitgesteld omdat de landen die deelnemen in Airbus het niet eens zijn over de werkverdeling voor de bouw van een nieuw toestel van Airbus, de A350.

Bekijk video

Dat maakte de vliegtuigbouwer maandag bekend. Naar de presentatie van de reorganisatie wordt met spanning uitgekeken, omdat er vermoedelijk veel banen verloren zullen gaan. De betrokken landen - Frankrijk en Duitsland voorop - willen de schade ieder voor zich zoveel mogelijk beperken. In de Franse pers werd maandag gespeculeerd dat de reorganisatie in elk van deze landen drie- tot vierduizend banen zal kosten.

Overleg

Het bestuur van Airbus was zondag nog bijeen voor overleg over Power 8, zoals de reorganisatie ook wel wordt genoemd. Door onenigheid heeft het bestuur de beraadslagingen onderbroken. Binnen enkele dagen zal er verder worden gepraat, aldus een verklaring.

Topman Louis Gallois heeft de betrokken partijen opgeroepen snel tot overeenstemming te komen.

Tienduizend ontslagen

Gallois zegt in de verklaring dat zijn voorstel een evenwichtig geheel vormt dat kan bijdragen aan het vergroten van de concurrentiekracht van Airbus. Hij zei verder dat werknemers graag duidelijkheid willen hebben over hun positie bij het concern. Bij Airbus werken nu 55.000 mensen. Volgens speculaties zullen er bij de reorganisatie ongeveer tienduizend banen verloren gaan.

Schadevergoedingen

De positie van de Europese vliegtuigbouwer is de afgelopen tijd verzwakt ten opzichte van zijn Amerikaanse concurrent Boeing.

Airbus heeft te kampen met vertraging bij de levering van de A380, een enorm toestel met over de volle lengte twee verdiepingen. Het concern loopt als gevolg daarvan omzet mis. Bovendien moet het in de buidel tasten voor schadevergoedingen aan luchtvaartmaatschappijen die langer op de A380 moeten wachten.

Het reorganisatieplan Power 8 is bedoeld om kosten te besparen, maar moet ook aangeven hoe de vliegtuigbouw van Airbus in de toekomst gestalte moet krijgen. In dat kader is het van belang hoe en waar het nieuwste toestel van Airbus, de A350, zal worden gemaakt. Frankrijk en Duitsland hopen daar zelf zo gunstig mogelijk uit te komen.

Klanttevredenheid

Power 8 omvat in zijn oorspronkelijke opzet acht punten en werd in de steigers gezet door oud-Airbustopman Christian Streiff, die maar honderd dagen aan het roer heeft gezeten. De uitwerking liet hij over aan Gallois. Die heeft inmiddels nog een negende onderdeel aan het voorstel toegevoegd: klanttevredenheid.

Op de beurs in Parijs stond de beurskoers van het moederconcern van Airbus, EADS, maandag op meer dan 2 procent winst. Dat had vooral te maken met berichten dat de Golfstaat Qatar een belang wil nemen in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern. Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Qatar verklaarde dat er gesprekken lopen over mogelijk deelname. Bijzonderheden gaf hij niet.