BRUSSEL - Inwoners van de provincie Utrecht verdienen in Nederland gemiddeld het meeste geld. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven statistische overzichten van de Europese Unie over het bruto binnenlands product (bbp) in 2004.

De cijferaars hebben alle regio's in de hele EU op een rijtje gezet. In Londen wordt het meeste verdiend, daar is het gemiddelde 303 procent van het gemiddelde onder alle inwoners van de 27 EU-landen. Het noordoosten van Roemenië is het armst, met 24 procent van het EU-gemiddelde.

Utrecht is tiende op de lijst met hoogste inkomens, na steden en regio's als (afgezien van Londen) Luxemburg, Brussel, Hamburg en Wenen. Het gemiddelde in Utrecht ligt op 157,7 procent van het EU-gemiddelde.

Noord-Holland

Binnen Nederland zitten Noord-Holland en Groningen Utrecht op de hielen. De armste provincies zijn Drenthe en Flevoland, dat met 96,4 procent onder het Europese gemiddelde zit.

Dat Groningen binnen Nederland zo hoog scoort, komt door de opbrengsten van de gasbel in Slochteren, aldus het CBS in Nederland in een toelichting op de EU-cijfers. Maar de opbrengsten daarvan komen niet alleen maar ten goede aan de Groningse burgers.

Laag

Flevoland scoort zo laag omdat veel inwoners van Flevoland hun geld verdienen in Amsterdam. Dat telt dan niet mee in het bbp van Flevoland maar van de provincie Noord-Holland.

Bronnen in Den Haag wijzen op het risico van deze statistische gegevens. De EU verdeelt op basis van onder meer dit soort overzichten de regionale fondsen. Flevoland kreeg daaruit altijd geld, terwijl de inwoners een stuk rijker zijn dan de cijfers doen vermoeden. Bij Groningen geldt het omgekeerde.

Duitsland

Van de 46 regio's die gemiddeld meer dan 125 procent van het bbp scoren, liggen er acht in Duitsland en acht in het Verenigd Koninkrijk. Italië heeft er zeven, gevolgd door Nederland met vier.

Frankrijk heeft er slechts één, alleen de regio Parijs. De armste regio's in de EU bevinden zich vooral in Roemenië en Bulgarije en een enkele keer in Polen.