UTRECHT - Het ziekteverzuim bij de Nederlandse Spoorwegen is het afgelopen jaar flink afgenomen. Ongeveer 13 procent van de conducteurs bleef aan het eind van 2002 ziek thuis, tegenover 17 procent het jaar daarvoor. Machinisten kenden in december een ziekteverzuim van 10 procent. Eind 2001 was dit nog 13 procent.

Dit overtreft de verwachtingen van de NS, zei een woordvoerster dinsdag. Het landelijk gemiddelde van het ziekteverzuim ligt op ongeveer 6 procent.

Twee jaar geleden bleven ongekend veel machinisten en conducteurs ziek thuis. De NS kampte toen met een groot personeelstekort. Mede hierdoor vielen veel treinen uit.

Het afgelopen jaar heeft de vervoerder het personeelstekort echter verkleind, onder meer door een grote wervingscampagne. Alleen in de Randstad is de NS nog op zoek naar conducteurs.

Daarbuiten zijn er volgens de woordvoerster geen problemen meer. Bovendien is volgens de NS-zegsvrouwe de rust in het bedrijf teruggekeerd. "De CAO is rond en er zijn geen conflicten meer tussen het personeel en de directie." De NS heeft zich verder actief ingezet om zieke mensen weer aan het werk te krijgen, aldus de woordvoerster.