AMSTERDAM - De AEX, de index van meest verhandelde beursfondsen op het Damrak, bereikte maandag tijdens de ochtendhandel een stand van 510,87 punten, het hoogste niveau sinds mei 2002. De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog.

Aan het einde van de ochtend stond de AEX-index 4,60 punten (0,9 procent) in de plus op 510,70 punten. De index hikte al sinds het begin van het jaar tegen de technische barrière van 509 punten aan.

Volgens handelaren is het belangrijk dat de AEX maandag boven dit niveau sluit om verder omhoog te kunnen.

Europa

Ook op de andere grote beurzen in Europa zat de stemming er maandagochtend goed in. De DAX in Frankfurt en de Londense FTSE gingen 0,5 procent vooruit, terwijl de CAC-40 in Parijs 0,7 procent won.

Beleggers lieten zich vooral leiden door het hogere slot van de effectenbeurs in Tokio en overnamenieuws vanuit Japan. In Nederland was er nauwelijks bedrijfsnieuws om richting te geven aan de handel. De beurs in New York is maandag dicht en kan niet voor inspiratie zorgen in Europa. De Amerikanen hebben een vrije dag wegens de viering van President's Day.

Rodamco

Het vastgoedfonds Rodamco Europe ging aan kop bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een plus van 2,3 procent, zonder een duidelijke reden. Ook KPN (plus 2,2 procent) deed het goed. Het telecomaandeel profiteerde van een hogere beleggingsaanbeveling van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.

ABN Amro

Het bankconcern ABN Amro volgde met een koerswinst van 1,9 procent.

Dat ging gepaard met een zeer hoge omzet in het aandeel. De Amerikaanse bank Merrill Lynch heeft het koersdoel voor het aandeel ABN Amro naar boven bijgesteld.

Dalers

De dalers op de lijst van hoofdfondsen waren op een hand te tellen.

Getronics stond onderaan met een min van 1,1 procent. Vrijdag schoot het aandeel met bijna 6 procent omhoog door allerlei wilde speculaties rond het concern, waaronder een fusie met Ordina. Ook Reed Elsevier verloor 1 procent. De Amerikaanse bank Citigroup heeft zijn beleggingsadvies voor het uitgeefconcern naar beneden bijgesteld.

Midkap

Bij de middelgrote fondsen stond Nutreco bovenaan met een plus van 2,6 procent. Het concern maakte voorbeurs de overname bekend van de diervoederactiviteiten van het Duitse chemieconcern Basf in acht landen. Ook Heijmans (plus 1 procent) was in trek. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ontvangen voor de verbreding van een snelweg met een waarde van 85 miljoen euro.

Pharming leverde opnieuw de grootste negatieve bijdrage aan de MidKap met een min van 1,4 procent. Vrijdag lieten beleggers het aandeel vallen na teleurstellende jaarcijfers.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam zette de beddenproducent Dico zijn opmars in stevig tempo voort. Het aandeel noteerde 9,7 procent hoger, na vrijdag al bijna 5 procent te zijn gestegen. Donderdag maakte het bedrijf gunstige vooruitzichten voor dit jaar bekend.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandagochtend 1,3135 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen vrijdag.