SANTA CLARA - Halfgeleiderfabrikant Intel heeft over het vierde kwartaal van 2002 een nettowinst geboekt van 1 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 16 dollarcent, tegen 7 dollarcent in dezelfde periode een jaar eerder.

Het winstcijfer is beter dan verwacht. Analisten hielden in hun ramingen rekening met een stijging van de winst per aandeel van 14 dollarcent. In vergelijking met het derde kwartaal ging de winst met 53 procent omhoog. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2001 was het winstcijfer ruim een verdubbeling.

De omzet bij Intel, 's werelds grootste chipfabrikant, ging ook omhoog en kwam in het vierde kwartaal uit op 7,2 miljard dollar. Dat was een stijging van 10 procent ten opzichte van het derde kwartaal en in vergelijking met het vierde kwartaal van 2001 was het 3 procent meer. De omzet in het komende kwartaal zal uitkomen op tussen de 6,5 en 7 miljard dollar.

Intel-topman Craig Barret sprak dinsdag van een "sterk kwartaal". Het bedrijf verwacht het komende jaar 3,5 tot 3,9 miljard dollar voor investeringen uit te trekken. Dat is minder dan de 4,7 miljard van het afgelopen jaar.

Op de beurs werd in grote spanning op de cijfers gewacht. Omdat beleggers rekening hielden met een winststijging ging het aandeel-Intel maandag in New York met 2,4 procent omhoog. In de nabeurse handel ging de koers van het aandeel licht omlaag. De kwartaalcijfers zijn ook van invloed op de koers van diverse andere technologiebedrijven, zoals de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Over het hele jaar bedroeg de omzet 26,8 miljard dollar, 1 procent meer dan in 2001. De nettowinst kwam uit op 3,1 miljard dollar, een stijging van 141 procent.